bydureon

Повишена честота на тиреоидни С-клетъчни тумори е докладвана при плъхове. Не е определено дали екзенатид причинява тиреоидни С-клетъчни тумори при хора и рутинното наблюдение е с неизвестна стойност. Употребата е противопоказана при пациенти с синдром на множествена ендокринна неоплазия тип 2 или с лична или фамилна анамнеза за медуларен карцином на щитовидната жлеза и трябва да се осигури обучение по отношение на риска и симптомите на тумори на щитовидната жлеза на всички пациенти, лекувани с екзенатид с удължено освобождаване.

Използва за Bydureon

Терапевтичен клас: антидиабетичен

Фармакологичен клас: Глюкагон-подобен рецепторен агонист на пептид-1

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката между възрастта и ефектите от инжектирането на екзенатид в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на инжектирането на екзенатид при пациенти в старческа възраст. Въпреки това, по-възрастните пациенти са по-склонни да имат бъбречни проблеми, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, получаващи инжектиране на екзенатид.

Преди да използвате Bydureon

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че сте уведомили Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел предоставя информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи екзенатид. Може да не е специфично за Bydureon. Моля, прочетете внимателно.

Когато започнете да използвате това лекарство, е много важно да проверявате често кръвната си захар, особено преди и след хранене и преди лягане. Това ще помогне да се намали вероятността от много ниска кръвна захар.

Внимателно следвайте специалния план за хранене, който ви е дал вашият лекар. Това е най-важната част от контрола на вашия диабет и е необходимо, ако лекарството трябва да работи правилно. Също така, упражнявайте редовно и тествайте захар в кръвта или урината, както е указано.

Използвайте само марката на това лекарство, предписана от Вашия лекар. Различните марки може да не работят по същия начин. Bydureon® е форма на удължено освобождаване на Byetta®. Ако преминавате от Byetta® към Bydureon®, трябва да спрете употребата на Byetta®. Не използвайте заедно тези лекарства.

Byetta® се предлага в предварително напълнена писалка, която ще използвате за инжектиране. Всяка писалка съдържа достатъчно лекарство за 60 дози.

Bydureon® се предлага в таблетка за еднократна доза, съдържаща: 1 флакон прах екзенатид, 1 флакон, 1 предварително напълнена спринцовка за разтваряне и 2 игли. Не замествайте игли или други компоненти в тавата.

Това лекарство трябва да съдържа Ръководство за медикаменти и Ръководство за употреба на писалката. Прочетете внимателно тези инструкции и ги следвайте. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Вие ще използвате екзенатид у дома. Вашият лекар ще Ви научи как трябва да се инжектират. Уверете се, че разбирате точно как трябва да се инжектира лекарството.

Това лекарство се дава като изстрел под кожата на стомаха, бедрата или горната част на ръката. Използвайте различна област на тялото всеки път, когато си направите изстрел. Проследявайте къде давате всеки изстрел, за да сте сигурни, че сте завързали зоните на тялото.

Оставете Byetta® да се затопли при стайна температура, преди да я инжектирате. Ако лекарството в писалката е променило цвета си, изглежда облачно или ако видите частици в него, не го използвайте.

Използвайте Bydureon® веднага след разтваряне на праха и прехвърляне на спринцовката.

Използвайте нова игла всеки път, когато инжектирате лекарството си.

Правилно използване на екзенатид

Никога не споделяйте лекарствени химикалки или тави за еднократна доза при други обстоятелства. Не е безопасно една писалка да се използва за повече от един човек. Споделянето на игли, химикалки или таблетки с единична доза може да доведе до предаване на инфекция.

Изхвърлете използваните игли в твърд, затворен контейнер, който иглите не могат да пробият. Съхранявайте този контейнер далеч от деца и домашни любимци.

Уведомете Вашия лекар, ако използвате противозачатъчни хапчета или антибиотик. Тези лекарства трябва да се приемат поне 1 час преди да използвате екзенатид.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовната схема на дозиране. Не двойни дози.

За пациенти, които използват Bydureon®: Ако пропуснете доза от това лекарство, използвайте го веднага щом си спомните, докато следващата Ви доза се дължи най-малко 3 дни по-късно. Ако пропуснете доза и следващата доза се дължи 1 или 2 дни по-късно, прескочете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не използвайте 2 дози от това лекарство по-малко от 3 дни.

За пациенти, които използват Byetta®: Не използвайте това лекарство след ядене, ако забравите да го използвате преди хранене. Изчакайте до 1 час преди следващото хранене и използвайте лекарството по това време. Не използвайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Предпазни мерки при използване на Bydureon

Да се ​​съхранява в хладилник. Не замразявайте.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

За пациенти, използващи Byetta®

За пациенти, които използват Bydureon®: Съхранявайте лекарството в хладилника, в оригиналната опаковка и го пазете от светлина. Не замразявайте това лекарство и не използвайте лекарството, ако е било замразено. Можете да съхранявате неотвореното лекарство в хладилник до изтичане на срока на годност на опаковката или на стайна температура до 4 седмици.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка Ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Странични ефекти от Bydureon

Bydureon (екзенатид)

Уверете се, че Вашият лекар знае, ако използвате инсулин. Не трябва да използвате инсулин с пранади (като Apidra®, Lantus®), докато използвате това лекарство. Използването на тези лекарства заедно може да причини нежелани реакции.

Много е важно внимателно да следвате инструкциите от вашия екип за здравни грижи

В случай на спешност – Може да има време, когато имате нужда от спешна помощ за проблем, причинен от вашия диабет. Трябва да сте подготвени за тези извънредни ситуации. Добра идея е да носите гривна или верижка за шиене на медицинска идентификация по всяко време. Също така, носете лична карта в портфейла или в чантата си, в която се казва, че имате диабет и списък на всичките си лекарства.

Това лекарство може да повиши риска от развитие на тироидни тумори. Кажете на лекаря си веднага, ако имате бучка или подуване на шията или гърлото си и използвате Bydureon®. Кажете също на Вашия лекар, ако имате проблеми с гълтането или дишането, или ако гласът ви се разпали.

Панкреатит може да настъпи докато приемате това лекарство. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате внезапна и тежка болка в стомаха, втрисане, запек, гадене, повръщане, треска или замаяност.

Това лекарство може да причини сериозни алергични реакции, включително анафилаксия. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате обрив, сърбеж, дрезгавост, затруднено дишане, поглъщане на проблеми или оток на ръцете, лицето, устата или гърлото, докато използвате това лекарство.

Незабавно повикайте Вашия лекар, ако забележите някоя от тези нежелани реакции на мястото на инжектиране: депресирана или нарязана кожа, промяна в цвета на синьо-зелената до черна кожа или болка, зачервяване или пилинг на кожата.

Това лекарство не причинява хипогликемия (ниска кръвна захар). Въпреки това, ниска кръвна захар може да възникне, когато използвате екзенатид с други лекарства, като например инсулин или сулфонилурейни препарати, които могат да понижат кръвната захар. Ниско ниво на кръвната захар може да се случи, ако забавите или пропуснете хранене или закуска, упражнете повече от обичайното, пиете алкохол или не можете да ядете поради гадене или повръщане.

Симптомите на ниска кръвна захар включват тревожност, промяна в поведението, подобно на пиене, замъглено виждане, студено изпотяване, объркване, прохлада, бледа кожа, трудности при мислене, сънливост, прекомерен глад, сърцебиене, главоболие (продължаващо), гадене, нервност, кошмари , Неспокоен сън, треперене, необичайна реч или необичайна умора или слабост.

Ако се появят симптоми на ниска кръвна захар, яжте глюкозни таблетки или гел, царевичен сироп, мед или захарни кубчета или пийте плодов сок, безалкохолни напитки или захар, разтворени във вода, за да облекчите симптомите. Също така, проверете кръвта си за ниска кръвна захар. Глюкагон се използва в аварийни ситуации, когато се появят тежки симптоми като гърчове (конвулсии) или безсъзнание. Притежавайте комплект за глюкагон, заедно със спринцовка и игла и знаете как да го използвате. Членовете на вашето семейство също трябва да знаят как да го използват.

Хипергликемия (висока кръвна захар) може да се появи, ако не вземате достатъчно или не пропуснете доза от антидиабетното лекарство, преяждате или не следвате плановете си за хранене, имате температура или инфекция или не упражнявате толкова, колкото обикновено.

Симптомите на високо кръвно захар включват замъглено зрение, сънливост, сухота в устата, зачервена, суха кожа, подобен на плодов дихателен мирис, повишено уриниране (честота и количество), кетони в урината, загуба на апетит, стомашни болки, гадене или повръщане, Затруднено дишане (бързо и дълбоко), безсъзнание или необичайна жажда.

Ако се появят симптоми на висока кръвна захар, проверете нивото на кръвната захар и се обадете на лекаря си за инструкции.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Диабет, метформин тип 2, инсулин аспарт, глипизид, Januvia, глимепирид, Victoza, Lantus, глибурид, пиоглитазон, Invokana, Tradjenta, Glucophage, Janumet, Actos, Levemir, Novolog, Humalog, Amaryl, Farxiga, Onglyza, Welchol, Glucotrol. , Ситаглиптин, Jardiance