бупропион

Има повишен риск от суицидно мислене и поведение при деца, юноши и млади възрастни, приемащи антидепресанти. Монитор за влошаване и поява на суицидни мисли и поведения. Съобщавани са сериозни невропсихиатрични събития при пациенти, приемащи buPROPion за спиране на тютюнопушенето. Наблюдавайте всички пациенти за невропсихиатрични ефекти, дори ако не използват бупропион за спиране на тютюнопушенето.

Самоубийственото мислене и поведение при деца, юноши и млади възрастни са съобщени с антидепресанти. Наблюдавайте внимателно пациентите за клинично влошаване и мисли за самоубийство и поведение, съветвайте семействата и лицата, които се грижат за тях, за необходимостта от внимателно наблюдение и комуникация с предписващия лекар. BuPROPion хидробромидът не е одобрен за спиране на тютюнопушенето, но са наблюдавани сериозни невропсихиатрични реакции по време и след спиране на лечението при пациенти, приемащи buPROPion за преустановяване на тютюнопушенето. Следете всички пациенти за невропсихиатрични реакции и пациентите трябва да се свържат с доставчик на здравни услуги, ако възникнат такива реакции.

Употреби за бупропион

Терапевтичен клас: антидепресант

Химически клас: Аминокетон

Бупропион се продава под различни търговски марки. Ако вече приемате лекарства за депресия или за да спрете да пушите, обсъдете това с Вашия лекар, преди да приемете бупропион. Много е важно да получавате само едно предписание за бупропион.

Бупропионът се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За бупропион трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към бупропион или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Преди да използвате бупропион

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на бупропион в педиатричната популация. Проучвания с други лекарства, използвани за депресия, показаха, че някои деца, тийнейджъри и млади възрастни мислят за самоубийство или се опитват да се самоубият, когато приемат тези лекарства. Поради този потенциален нежелан ефект, употребата при деца не се препоръчва.

Съответните проучвания, проведени досега, не са показали гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на бупропион при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче могат да бъдат по-чувствителни към ефекта на бупропион и е по-вероятно да имат бъбречни или чернодробни проблеми, свързани с възрастта, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, приемащи бупропион.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате бупропион, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на бупропион с някое от следните лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на бупропион с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на бупропион с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на бупропион с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използват заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често използвате бупропион или да Ви даде специални указания за употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на бупропион. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете бупропион само според указанията на Вашия лекар. Не използвайте повече, не го използвайте по-често и не го използвайте по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. За това може да се увеличи вероятността от нежелани реакции.

Бупропионът трябва да е с Ръководство за медикаменти. Прочетете внимателно тези инструкции и ги следвайте. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Използвайте само марката бупропион, която Ви е предписал лекар. Различните марки може да не работят по същия начин.

Поглъщайте таблетката цяла. Не разбивайте, раздробявайте, не го разделяйте или дъвчете.

Може да приемате бупропион със или без храна. Но ако имате гадене, вземете лекарството с храна.

Част от таблетката с удължено освобождаване може да премине в изпражненията. Това е нормално и не е за какво да се притеснявате.

Използване на Zyban® таблетки

Ако имате проблеми със съня (безсъние), не приемайте бупропион твърде близо до лягане.

Правилно използване на бупропион

Ако използвате бупропион, за да предотвратите депресия със сезонно афективно разстройство, вземете го през есенния сезон, преди симптомите Ви да започнат. Продължете да използвате лекарството през зимния сезон и до началото на пролетта.

Дозата на бупропион ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози бупропион. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза бупропион, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовната схема на дозиране. Не двойни дози.

Ако приемате Wellbutrin XL® таблетка с удължено освобождаване и пропускате доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към обичайната схема на дозиране.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Предпазни мерки при използване на бупропион

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Вашият лекар ще проверява напредъка ви при редовни посещения, особено през първите няколко месеца, през които приемате бупропион.

Не вземайте бупропион с инхибитор на моноаминооксидазата (МАО) (напр. Изокарбоксазид [Marplan®], линезолид [Zyvox®], инжектиране на метиленово синьо, фенелзин [Nardil®], селегилин [Eldepryl®], трансилципромин [Parnate®]. Не започвайте приема на бупропион през 2 седмици след спиране на МАО инхибитор и изчакайте 2 седмици след спиране на бупропиона преди да започнете да приемате МАО инхибитор. Ако ги приемате заедно или не чакате 2 седмици, може да имате объркване, възбуда, безпокойство, стомашни или чревни симптоми, внезапна висока телесна температура, изключително високо кръвно налягане или тежки гърчове.

Кръвното Ви налягане може да стане твърде високо, докато използвате бупропион. Това може да причини главоболие, замаяност или замъглено виждане. Може да се наложи да измервате кръвното си налягане у дома. Ако смятате, че кръвното Ви налягане е прекалено високо, незабавно се обадете на Вашия лекар.

Бупропион може да доведе до възбуда, раздразнение или показване на други ненормални поведения. Това може също да причини на някои хора да имат мисли за самоубийство и тенденции или да станат по-депресирани. Уверете се, че лекарят знае, ако имате проблеми със съня, се разстроите лесно, имате голямо увеличение на енергията или започнете да действате безразсъдно. Кажете също на лекаря, ако имате внезапни или силни чувства, като чувство за нервност, гняв, неспокойствие, насилие или страх. Ако вие или вашият помощник забележите някоя от тези нежелани реакции, незабавно уведомете Вашия лекар.

Бупропион може да причини сериозен тип алергична реакция, наречена анафилаксия. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате обрив, сърбеж, подуване на лицето, езика или гърлото, затруднено дишане или болка в гърдите.

При бупропион могат да настъпят сериозни кожни реакции. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате мехури, пилинг или разхлабване на кожата, червени кожни лезии, тежко акне или кожен обрив, рани или язви по кожата или треска или студени тръпки с бупропион.

Бупропион странични ефекти

бупропион

Пиенето на алкохолни напитки трябва да се ограничи или избегне, ако е възможно, с бупропион. Това ще помогне за предотвратяване на гърчове.

Бупропионът може да накара някои хора да имат фалшиво чувство за благополучие или да станат сънливи, замаяни или по-малко бдителни, отколкото обикновено. Уверете се, че знаете как реагирате на бупропион преди да шофирате, да работите с машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако сте сънливи, замаяни или по-малко бдителни.

Не спирайте приема на бупропион, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Вашият лекар може да поиска постепенно да намалите сумата, която приемате, преди да го спрете напълно. Това ще намали вероятността от появата на някои странични ефекти при спиране на лечението, като тревожност, тревожност, световъртеж, чувство на непрекъснато движение на себе си или околна среда, главоболие, повишено потене, гадене, треперене или треперене, проблеми със съня или Ходене или необичайна умора.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате болка или нежност в горния стомах, бледо изпражнения, тъмна урина, загуба на апетит, гадене, необичайна умора или слабост, жълти очи или кожа. Това може да са симптоми на сериозен чернодробен проблем.

Бупропион може да предизвика промяна в апетита или теглото. Може да се наложи редовно да проверявате Вашия лекар.

Преди да имате някакви медицински изследвания, уведомете отговорния лекар, че приемате бупропион. Резултатите от някои тестове могат да бъдат засегнати от бупропион.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

WADA Class Anti-Doping Класификация

Голямо депресивно разстройство тразодон, сертралин, Zoloft, Lexapro, Cymbalta, Prozac

Депресия Xanax, тразодон, циталопрам, сертралин, Zoloft, Lexapro

Спиране на тютюнопушенето Chantix, никотин, варениклин, Zyban, Nicoderm CQ

Сезонно афективно разстройство Wellbutrin XL, Budeprion XL