бронхоскопия

Бронхоскопията е процедура, която позволява на Вашия лекар да погледне през дихателните пътища чрез тънък зрителен инструмент, наречен бронхоскоп. По време на бронхоскопия, Вашият лекар ще изследва гърлото, ларинкса, трахеята и долните дихателни пътища.

Има два вида бронхоскопия.

Специални процедури, като разширяване (диализиране) на дихателните пътища или унищожаване на растежа с помощта на лазер, обикновено се извършват с твърд бронхоскоп.

Може да се използва бронхоскопия

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр за съгласие, според който разбирате рисковете от теста и се съгласявате да го направите.

Гъвкавата бронхоскопия използва дълга, тънка, осветена тръба, за да погледне в дихателните пътища. Гъвкавият бронхоскоп се използва по-често от твърдия бронхоскоп, тъй като той обикновено не изисква обща анестезия, е по-удобен за човека и предлага по-добър изглед на по-малките дихателни пътища. Той също така позволява на лекаря да отстрани малки проби от тъкан (биопсия); Твърдата бронхоскопия обикновено се извършва с обща анестезия и използва права, куха метална тръба. Това е използване; Когато има кръвотечение в дихателните пътища, което може да блокира изгледа на гъвкавия обхват; Отстраняване на големи тъканни проби за биопсия; Изчистване на дихателните пътища на предмети (като парче храна), които не могат да бъдат отстранени с помощта на гъвкав бронхоскоп.

Намерете причината за проблеми с дихателните пътища, като кървене, затруднено дишане или продължителна (хронична) кашлица; Вземете тъканни проби, когато други тестове, като рентгеново изследване на гръдния кош или CT, показват проблеми с белите дробове или с лимфни възли в гръдния кош; Диагностициране на белодробни заболявания чрез събиране на проби от тъкан или слуз (храчка) за изследване; Диагностициране и определяне степента на рак на белите дробове; Отстранете предмети, блокиращи дихателните пътища; Проверява и третира растежа на дихателните пътища; Контролира кървенето; Отнасяйте до зони на дихателните пътища, които са стеснени и причиняват проблеми. Лекувайте рак на дихателните пътища, използвайки радиоактивни материали (брахитерапия).