бромокриптин

Терапевтичен клас: антипаркинсонов

Употреби За бромокриптин

Фармакологичен клас: Допаминов агонист

Бромокриптин се използва за лечение на някои менструални проблеми (напр. Аменорея) при жените и спира производството на мляко при някои мъже и жени, които имат ненормално изтичане на мляко. Той се използва и за лечение на безплодие при мъже и жени, което се случва, защото тялото прави твърде много пролактин.

Бромокриптин се използва също така за лечение на акромегалия (свръхпродукция на растежен хормон) и хипофизни пролактиноми (тумори на хипофизната жлеза).

Бромокриптин се използва също за лечение на признаците и симптомите на болестта на Паркинсон, често в комбинация с леводопа

Бромокриптин се използва заедно с подходяща диета и упражнения за лечение на високи нива на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2.

Бромокриптин се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тези употреби не са включени в етикетирането на продукта, бромокриптин се използва при някои пациенти със следните медицински състояния

Преди употреба на бромокриптин

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За бромокриптин трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към бромокриптин или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на бромокриптин за лечение на акромегалия, болестта на Паркинсон и диабет тип 2 при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, проведени до момента, не са показали педиатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на бромокриптин при тийнейджъри на 16 и повече години с аденоми на секрети на пролактин. Въпреки това, безопасността и ефикасността не са установени при деца на възраст под 16 години.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на бромокриптин при пациенти в напреднала възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат объркване, халюцинации или неконтролируеми движения на тялото и свързани с възрастта бъбречни, чернодробни или сърдечни проблеми, което може да наложи повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, приемащи бромокриптин.

Проучванията показват, че това лекарство може да промени млекопроизводството или състава. Ако не сте предписали алтернатива на това лекарство, трябва да следите детето за странични ефекти и адекватен прием на мляко.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате бромокриптин, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на бромокриптин с някое от следните лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на бромокриптин с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на бромокриптин с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на бромокриптин. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете бромокриптин само според указанията на Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

Cycloset® е снабден с информация за пациента. Прочетете внимателно инструкциите в инструкциите и ги следвайте внимателно. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Внимателно следвайте специалния план за хранене, който ви е дал лекар. Това е най-важната част от контролирането на Вашето състояние и е необходимо, ако лекарството трябва да работи правилно. Също така, упражнявайте редовно и тествайте захар в кръвта или урината, както е указано.

Вземете бромокриптин с храна. Също така, приемането на дозата преди лягане може да помогне да се намали гаденето, ако това се случи. Ако стомашното разстройство продължава, консултирайте се с Вашия лекар.

Използвайте само марката бромокриптин, който Ви е предписал лекар. Различните марки може да не работят по същия начин.

Дозата бромокриптин ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози бромокриптин. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Правилно използване на бромокриптин

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза бромокриптин, приемете я възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Важно е Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че бромокриптинът работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

За жени, които не се опитват да забременеят

Предпазни мерки при използване на бромокриптин

Бромокриптин може да причини някои хора да станат сънливи, замаяни или по-малко бдителни, отколкото обикновено. Уверете се, че знаете как реагирате на бромокриптин, преди да шофирате, да използвате машини или да правите нещо друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни или не сте бдителни.

Може да настъпи замаяност, замайване или припадък, особено когато се изправите внезапно от легнало или седнало положение. Тези симптоми се появяват по-често, когато започнете приема на бромокриптин или когато се увеличи дозата.

Parlodel® може да увеличи риска от състояние, наречено ретроперитонеална фиброза. Това е по-вероятно да се случи, ако приемате бромокриптин във високи дози и го използвате дълго време. Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате продължителна или тежка коремна или стомашна болка, повишена честота на уриниране, продължителна загуба на апетит, болка в долната част на гърба, продължително или тежко гадене и повръщане или слабост по време на приема на бромокриптин.

Много е важно да следвате внимателно всички инструкции от вашия екип по здравни грижи за вземането на Cycloset®

Твърде много Cycloset® може да причини ниска кръвна захар (хипогликемия), когато се използва при определени условия. Симптомите на ниска кръвна захар трябва да се лекуват преди да доведат до загуба на съзнание (излизане). Различните хора могат да изпитват различни симптоми на ниска кръвна захар. Важно е да научите кои симптоми на ниска кръвна захар обикновено имате, за да можете да го лекувате бързо и да се обадите на някого на вашия здравен екип незабавно, когато имате нужда от съвет.

Симптомите на хипогликемията (ниска кръвна захар) включват тревожност, промяна в поведението, подобно на пиянство, замъглено виждане, студени изпотявания, объркване, хладна, бледа кожа, трудно мислене, сънливост, прекомерен глад, сърцебиене, главоболие, гадене; Нервност, кошмари, неспокоен сън, треперене, необичайна реч или необичайна умора или слабост.

Ако се появят симптоми на ниска кръвна захар, яжте глюкозни таблетки или гел, царевичен сироп, мед или захарни кубчета, или пийте плодов сок, нехранителна безалкохолна напитка или захар, разтворени във вода. Също така, проверете кръвта си за ниска кръвна захар. Глюкагон се използва при аварийни ситуации, когато се появят тежки симптоми като гърчове (конвулсии) или безсъзнание. Притежавайте комплект за глюкагон, заедно със спринцовка или игла и знаете как да го използвате. Членовете на вашето домакинство също трябва да знаят как да го използват.

Бромокриптин нежелани реакции

бромокриптин

Висока кръвна захар може да възникне, ако не упражнявате толкова, колкото обикновено, имате треска или инфекция, не приемайте достатъчно или пропуснете доза от лекарството си за диабет или преяждате или не следвате плана си за хранене.

Ако се появят симптоми на висока кръвна захар, проверете нивото на захарта и се обадете на Вашия лекар за инструкции.

Бромокриптин може да причини сухота в устата. За временно облекчение използвайте бонбони без захар или смола, разтопете късчета лед в устата си или използвайте заместител на слюнката. Ако обаче сухота в устата продължава повече от 2 седмици, консултирайте се с Вашия лекар или зъболекар. Продължителната сухота на устата може да увеличи шансовете за зъбно заболяване, включително разпад на зъбите, заболяване на венците и гъбични инфекции.

Може да е необходимо няколко седмици за работа с бромокриптин. Не спирайте приема на бромокриптин или намалете количеството, което приемате, без да се консултирате предварително с Вашия лекар.

Консумирането на алкохол, докато приемате бромокриптин, може да предизвика известна реакция. Избягвайте алкохолните напитки, докато не обсъдите това с Вашия лекар. Някои от симптомите, които може да имате, ако пиете алкохол, докато приемате бромокриптин, са замъглено зрение, болка в гръдния кош, объркване, бързо или ударно сърцебиене, зачервяване или зачервяване на лицето, гадене, тежка слабост, потене, пулсиращо главоболие или повръщане ,

Някои хора, които са използвали Parlodel®, са имали необичайни промени в поведението си. Говорете с лекаря си, ако започнете да имате проблеми с хазарта или увеличаване на сексуалното шофиране, докато използвате бромокриптин.

Важно е Вашият лекар да проверява редовно кожата Ви за меланом (тумор), ако имате болестта на Паркинсон.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

При употребата на бромокриптин са настъпили някои сериозни нежелани реакции, за да се спре потокът на мляко след бременност или аборт. Тези нежелани реакции включват удари, припадъци (конвулсии) и инфаркти. Възникнаха и някои смъртни случаи. Трябва да обсъдите с лекаря си доброто, което бромокриптин ще направи, както и рисковете от него.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Някои нежелани реакции може да се появят по-често при пациенти, приемащи бромокриптин за болестта на Паркинсон, акромегалия или тумори на хипофизата, тъй като може да приемат по-големи дози.

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория B Няма доказан риск при хора

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Хиперпролактинемия каберголин, Dostinex, Parlodel, перголид, Permax

Паркинсонова болест Exelon, ропинирол, бензтропин, синемет, прамипексол, карбидопа / леводопа

Диабет, тип 2 метформин, инсулин аспарт, глипизид, Januvia, глимепирид, Victoza

Акромегалия октреотид, Sandostatin, Parlodel, lanreotide, Sandostatin LAR Depot, Somatuline Depot