боцепревир

Терапевтичен клас: Антивирусни

Употреба за боцепревир

Фармакологичен клас: протеазен инхибитор

Boceprevir се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За боцепревир трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към боцепревир или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на боцепревир при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Въпреки че в гериатричната популация не са провеждани подходящи проучвания за връзката между възрастта и ефекта на боцепревир, към днешна дата не са документирани никакви гериатрични специфични проблеми. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат свързани с възрастта чернодробни проблеми, което може да наложи повишено внимание при пациенти, получаващи боцепревир.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Преди да използвате боцепревир

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате боцепревир, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на боцепревир с някое от следните лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Прилагането на боцепревир с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Прилагането на боцепревир с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на боцепревир. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Боцепревир трябва да има ръководство за медикаменти. Прочетете и следвайте внимателно информацията. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси. Посъветвайте се с Вашия фармацевт, ако нямате такъв.

За да изчистите напълно инфекцията си, boceprevir трябва да се приема заедно с пегинтерферон алфа и рибавирин за цялото време на лечение, дори ако започнете да се чувствате по-добре след няколко дни. Също така е важно да запазите количеството лекарства в тялото си на постоянно ниво. За да се поддържа постоянно количество, boceprevir трябва да се използва редовно.

Вземете боцепревир с храна или лека закуска.

Не променяйте или внезапно спирайте приема на боцепревир, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Дозата на боцепревир ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози боцепревир. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза boceprevir, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Ако пропуснете доза или забравите да я използвате, и е по-малко от 2 часа преди следващата редовна доза, изчакайте дотогава, за да вземете лекарството и пропуснете пропуснатата доза. Ако пропуснете доза и е повече от 2 часа преди следващата редовна доза, продължете напред и вземете пропуснатата доза и приемете следващата редовна доза, както е планирано. Ако имате някакви въпроси, попитайте Вашия фармацевт или лекар.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер в хладилника. Можете също така да го съхранявате при стайна температура, далеч от прекомерна топлина, до 3 месеца.

Правилното използване на боцепревир

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че боцепревирът работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Използването на боцепревир заедно с пегинтерферон алфа и рибавирин, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Тези лекарства могат също да причинят вродени дефекти, ако бащата го използва, когато бременната му сексуална партньорка. Ако възникне бременност, докато приемате тези лекарства, незабавно уведомете Вашия лекар.

За да сте сигурни, че не сте бременна, Вашият лекар може да Ви помоли да направите тест за бременност, преди да започнете да приемате боцепревир. Трябва да имате отрицателен тест за бременност, преди да Ви бъде позволено да използвате боцепревир с рибавирин. Две форми на контрол върху раждаемостта трябва да се използват по време на лечението и 6 месеца след края на лечението. Трябва да тествате за бременност всеки месец, докато приемате боцепревир, и 6 месеца след края на лечението.

Хапките за контрол на раждаемостта може да не работят, докато използвате боцепревир. За да не забременявате, използвайте две други форми на контрол на раждаемостта. Други форми на контрол на раждаемостта включват презервативи, диафрагми или контрацептивни пени или желета.

Не използвайте боцепревир заедно със следните лекарства: цизаприд (Propulsid®), дроспиренон (Yasmin®, Yaz®), перорален мидазолам (Versed®), пимозид (Orap®), рифампин (Rifadin®, Rimactane®), силденафил (Напр. Алфузозин, доксазозин, силодозин, тамсулозин, Cardura®, Flomax®, Rapaflo®, Uroxatral®®), жълт кантарион, тадалафил (Adcirca®), триазолам (Halcion®) Някои лекарства за понижаване на холестерола (като ловастатин, симвастатин, Mevacor®, Zocor®), лекарства за лечение на гърчове (като карбамазепин, фенобарбитал, фенитоин, Dilantin®, Tegretol®) или ерготамични лекарства (като дихидроерготамин, ергоновин, , Метилергоновин, DHE 45®, Ergomar®, Ergotrate®, Methergine®). Прилагането на боцепревир с някое от тези лекарства може да причини много сериозни медицински проблеми.

Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате болки в гърба, краката или стомаха, кървене от венците, втрисане, тъмна урина, затруднено дишане, повишена температура, общо подуване на тялото, главоболие, загуба на апетит, гадене или повръщане, Възпалено гърло, необичайна умора или слабост или пожълтяване на очите или кожата. Това може да са симптоми на кръвно заболяване, наречено анемия.

Използването на боцепревир може временно да намали броя на белите кръвни клетки в кръвта, което увеличава шанса за получаване на инфекция. Той може също така да намали броя на тромбоцитите в кръвта, които са необходими за правилното кръвосъсирване. Ако това се случи, има някои предпазни мерки, които можете да предприемете, особено когато кръвната Ви стойност е ниска, за да намалите риска от инфекция или кървене

Сериозни алергични реакции могат да настъпят при боцепревир. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате копривна треска, сърбеж, подуване на лицето, очите, устните, езика или гърлото, или затруднено дишане или преглъщане, докато използвате боцепревир.

Предпазни мерки при употребата на боцепревир

Boceprevir няма да ви държи да не давате хепатит C на други хора. Следвайте указанията на Вашия лекар за това как да предотвратите разпространението на тази инфекция.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Boceprevir нежелани реакции

боцепревир

Достъпност само за Rx

Бременност Категория X Не се използва при бременност

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Хепатит С Харвони, рибавирин, Sopeldi, Daklinza, Pegasys, ledipasvir / софосбувир, дакаласвир, Viekira Pak, симепревир, интерферон алфа-2b, PegIntron, Ribasphere, peginterferon alfa-2a, Olysio, Rebetol, Copegus, А, Roferon-A, Incivek, Infergen