билирубин

Билирубиновият тест измерва количеството билирубин в кръвна проба. Билирубинът е кафяво-жълта субстанция, открита в жлъчката. Той се получава, когато черният дроб разруши старите червени кръвни клетки. След това билирубинът се отстранява от тялото през изпражненията (изпражненията) и дава на изпражненията нормален цвят.

Общите нива на билирубин и директен билирубин се измерват директно в кръвта, а индиректните нива на билирубин се получават от общото и директното измерване на билирубина.

Когато нивата на билирубина са високи, кожата и белите очи могат да изглеждат жълти (жълтеница). Жълтеницата може да бъде причинена от чернодробно заболяване (хепатит), кръвни нарушения (хемолитична анемия) или блокиране на епруветките (жлъчните пътища), които позволяват жлъчката да преминава от черния дроб в тънките черва.

Леката жълтеница при новородени обикновено не предизвиква проблеми. Но прекалено много билирубин (хипербилирубинемия) при новородено бебе може да причини увреждане на мозъка (kernicterus) и други сериозни проблеми. Така че някои бебета, които развиват жълтеница, може да се нуждаят от лечение, за да понижат нивата на билирубина.

Индиректен (или неконюгиран) билирубин. Тази форма на билирубин не се разтваря във вода (тя е неразтворима). Индиректният билирубин преминава през кръвта към черния дроб, където се превръща в разтворима форма (директна или конюгирана); Директен (или конюгиран) билирубин. Директният билирубин се разтваря във вода (той е разтворим) и се получава от черния дроб от индиректния билирубин.

Използва се тестът за билирубина

Възрастните не трябва да ядат и пият в продължение на 4 часа преди теста за билирубин.

Проверете функцията на черния дроб и внимавайте за признаци на чернодробно заболяване, като например хепатит или цироза, или ефектите на лекарства, които могат да увредят черния дроб; Разберете дали нещо блокира жлъчните пътища. Това може да се случи, ако има жлъчни камъни, тумори на панкреаса или други състояния; Диагностицират състояния, които причиняват увеличено разрушаване на червените кръвни клетки, като хемолитична анемия или хемолитична болест на новороденото; Помогнете да вземете решение дали новородените бебета с неонатална жълтеница се нуждаят от лечение. Тези бебета може да се нуждаят от лечение със специално осветление, наречено фототерапия. В редки случаи може да са необходими кръвопреливания.