Черен пипер и бял пипер: употреби, странични ефекти, взаимодействия и предупреждения

Черен пипер, Blanc Poivre, екстракт от Poivre, Grain de Poivre, Ху Джиао, Кали Мирчи, Кошо, Кришна, Марих, Марича, Пепе, Пипер, Екстракт от пипер, Пипер, Пипер, Пимета, Пиментиа Негра и Пимиента Blanca, Piper, Р ..; Виж всички имена Черен пипер, Blanc Poivre, Ху Джиао, Кали Мирчи, Кошо, Кришна, Марих, Марича, Пепе, Пипер, Екстракт от пипер, Пипер, Пипер, Пифее, Пимента, Пимиента Negra y Pimienta Blanca, Piper, Piper nigrum, Piperine, Poivre, Poivre Noir, Poivre Noir et Blanc, Poivre Noir et Poivre Blanc, Poivrier, Vellaja, White Pepper; Скриване на имена

Черният пипер и бял пипер са направени от растението Piper nigrum. Черният пипер е смлян от сухи, цели неузрели плодове. Белият пипер е смлян от изсушен, узрял плод, който е извадил външния слой. Черният пипер и прахът от бял пипер се използват за производството на лекарства; Хората приемат черен пипер за стомашно разстройство, бронхит и рак. Те приемат бяла пипер за стомашно разстройство, малария, холера и рак; Черен пипер понякога се прилага директно върху кожата за лечение на нервна болка (невралгия) и кожно заболяване, наречено краста. Черен пипер и бял пипер също се използват локално като контратриат за болка; В храните и напитките се използват черен пипер, бял пипер и черен пипер (продукт, дестилиран от черен пипер) като ароматизиращи агенти.

Черен и бял пипер може да помогне за борба с микробите (микробите) и да причини стомаха да увеличи потока от храносмилателни сокове. Съществуват противоречиви доказателства за тяхната роля в рака. Някои доказателства сочат, че черният пипер може да предпази от рак на дебелото черво, но други данни сочат, че може да стимулира рак на черния дроб.

Недостатъчно доказателство за; Възпаление на дихателните пътища (бронхит); Малария и холера; Разтройство; Рак; Болка; Краста; Други условия. Необходими са повече доказателства, за да се оцени ефективността на черно-белия пипер за тези употреби.

Черният пипер и бял пипер са безопасни, когато се използват в количества храна и могат да бъдат безопасни за повечето хора, когато се използват в лекарствени количества. Пипер може да има горящ послевкус. Вземането на големи количества черен и бял пипер през устата, което случайно може да попадне в белите дробове, се съобщава за причиняване на смърт. Това важи особено за децата; Черният пипер и бял пипер, когато се прилагат директно върху кожата, са безопасни за повечето възрастни. Въпреки това, няма достатъчно информация, за да се знае дали използването на кожата е безопасно за деца. Черният пипер и бял пипер могат да причинят зачервяване и изгаряне, ако попаднат в очите; Специални предпазни мерки и предупреждения: Бременност и кърмене: Добре е да използвате черно-бял пипер в количества храна, ако сте бременна. Но приемането на по-големи количества може да е опасно. Има опасения, че черният пипер в големи количества може да предизвика спонтанен аборт. Също така избягвайте да поставяте пипер на кожата си. Не е известно колко е безопасно да се използва местно пипер по време на бременност; Ако кърмите, ограничете приема на пипер до количеството храна. Не е известно достатъчно за безопасността на използването на по-големи лекарствени количества.

Черен пипер и бял пипер може да има ефект като водно хапче или “диуретик”. Приемането на черен пипер и бял пипер може да намали до каква степен тялото се отърве от литий. Това може да увеличи количеството на литий в организма и да доведе до сериозни странични ефекти. Говорете с вашия доставчик на здравни грижи, преди да използвате този продукт, ако приемате литий. Дозата на литий може да се нуждае от промяна.

Някои лекарства се променят и разбиват от черния дроб; Черен и бял пипер може да намали колко бързо черният дроб нарушава някои лекарства. Вземането на пипер заедно с някои лекарства, които се разграждат от черния дроб, може да увеличи вероятността от странични ефекти от някои лекарства. Преди да вземете черен или бял пипер, говорете с вашия доставчик на здравни услуги, ако приемате каквито и да е лекарства, които са променени от черния дроб; Някои лекарства, променени от черния дроб, включват ловастатин (Mevacor), кетоконазол (Nizoral), итраконазол (Sporanox), фексофенадин (Allegra), триазолам (Halcion) и много други.

Някои лекарства се движат от помпи в клетките. Черно-белият пипер може да направи тези помпи по-малко активни и да повишат колко от някои лекарства се абсорбират от тялото. Това може да доведе до повече странични ефекти от някои лекарства; Някои лекарства, които се движат от тези помпи, включват етопозид, паклитаксел, винбластин, винкристин, виндезин, кетоконазол, итраконазол, ампренавир, индинавир, нелфинавир, саквинавир, циметидин, ранитидин, дилтиазем, верапамил, дигоксин, кортикостероиди, еритромицин, цизаприд Фексофенадин (Allegra), циклоспорин, лоперамид (Имодиум), хинидин и други.

Черен и бял пипер може да увеличи колко много фенитоин (дилантин) поглъща тялото. Приемането на черно-бял пипер заедно с фенитоин (дилантин) може да увеличи ефектите и страничните ефекти на фенитоин (дилантин).

Черен и бял пипер може да увеличи колко пропранолол (индерал) поглъща тялото. Приемането на черно-бял пипер заедно с пропранолол (Inderal) може да увеличи ефектите и страничните ефекти на пропранолол (индерал).

Черен и бял пипер може да увеличи колко много рифампин поглъща тялото. Приемането на черно-бял пипер заедно с рифампин може да увеличи ефектите и страничните ефекти на рифампин.

Черен пипер и бял пипер може да увеличи колко теофилин, който тялото може да абсорбира. Това може да доведе до повишени ефекти и странични ефекти на теофилин.

Черен и бял пипер може да увеличи количеството карбамазепин (Tegretol), абсорбирано от тялото. Тя може също да намали колко бързо тялото се разрушава и се отърва от карбамазепин. Това може да увеличи количеството карбамазепин в организма и потенциално да увеличи вероятността от нежелани реакции. Въпреки това, не е достатъчно известно за това потенциално взаимодействие да се знае дали това е голяма загриженост.

Подходящата доза черен пипер и бял пипер за употреба като лечение зависи от няколко фактора, като например възрастта на потребителя, здравето и няколко други условия. По това време няма достатъчно научна информация, за да се определи подходящ обхват от дози за черен пипер и бял пипер. Имайте предвид, че природните продукти не винаги са задължително безопасни и дозировката може да е важна. Уверете се, че следвате съответните указания на етикетите на продуктите и се консултирайте с вашия фармацевт, лекар или друг медицински специалист преди употреба.

Препратки

Bano G, Amla V, Raina RK, et al. Ефектът на пиперина върху фармакокинетиката на фенитоин при здрави доброволци. Planta Med 198; 53: 568-9.

Bano G, et al. Ефект на пиперина върху бионаличността и фармакокинетиката на пропранолол и теофилин при здрави доброволци. Eur J Clin Pharmacol 199; 4; 615-7.

Bhardwaj RK, Glaeser Н, Becquemont L, et al. Пиперинът, основен компонент на черен пипер, инхибира човешкия Р-гликопротеин и CYP3A4. J Pharmacol Exp Ther 200; 302: 645-50.

Cohle SD, Trestrail JD III, Graham MA, et al. Аспирация на фатален пипер. Am J Dis Child 198; 142: 633-6.

El-Mofty ММ, Khudoley VV, Shwaireb MH. Карциногенен ефект на захранване с екстракт от черен пипер (Piper nigrum) в египетски жаби (Bufo regularis). Oncology 199; 48: 347-50.

Електронен кодекс на федералните правила. Част 21 Част 182 – Вещества, които са общопризнати като безопасни. Налично на: http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/text-idx?c=ecfr&sid= 786bafc6f6343634fbf79fcdca7061e1 & rgn = div5 & view = text & node = 21: 3.0.1.1.13 & idno = 21

Khajuria A, Zutshi U, Bedi KL. Характеристики на пропускливост на пиперина при орална абсорбция – активен алкалоид от чушки и подобрител на бионаличността. Indian J Exp Biol 199; 36: 46-50.

Nalini N, Sabitha К, Viswanathan Р, Menon VP. Влияние на подправките върху бактериалната (ензимната) активност в експерименталния рак на дебелото черво. J Ethnopharmacol 199; 62: 15-24.

Pattanaik S, Hota D, Prabhakar S, et al. Фармакокинетично взаимодействие на единична доза пиперин с карбамазепин в стационарно състояние при пациенти с епилепсия. Phytother Res 200; 23: 1281-6.

Шейхан К, Страница DV, Кемпър Т, Суарес Р. Детство внезапна смърт след внезапна аспирация на черен пипер. Am J Forensic Med Pathol 198; 9: 51-3.

Сингх А, Рао АР. Оценка на модулиращото влияние на черен пипер (Piper nigrum, L.) върху системата за чернодробна детоксикация. Cancer Lett 199; 72: 5-9.

Velpandian T, Jasuja R, Bhardwaj RK, et al. Пиперин в храната: намеса във фармакокинетиката на фенитоин. Eur J Drug Metab Pharmacokinet 200; 26: 241-7.

Естествени лекарства Пълна база данни за потребителите. Вижте пълната професионална версия на природната медицина. Факултет “Терапевтични изследвания 2009”.

Ex. Женшен, витамин С, депресия