Счупен пръст

Счупеният пръст е често срещано нараняване, което най-често се случва, когато изпуснете нещо на крака си или запушете пръста си.

В повечето случаи счупеният пръст може да бъде имобилизиран, като го залепи към съседен пръст. Но ако фрактурата е тежка – особено ако тя включва вашия голям пръст – може да се наложи да вземете гладка или дори операция, за да се уверите, че вашият счупен пръст лекува правилно.

Кога да се види лекар

Повечето разбити пръсти се лекуват добре, обикновено в рамките на четири до шест седмици. По-рядко, в зависимост от точното местоположение и тежестта на нараняването, счупеният пръст може да се зарази или да бъде по-уязвим към остеоартрит в бъдеще.

Какво можеш да правиш

Признаците и симптомите на разбития пръст включват

Какво да очаквате от Вашия лекар

Консултирайте се с лекар, ако болката, подуването и обезцветяването продължат повече от няколко дни или ако нараняването пречи на способността Ви да ходите или да носите обувки.

намаление

В повечето случаи счупен пръст се получава, когато капка нещо тежко на крака си или ти забивам пръста си срещу нещо трудно.

Усложненията могат да включват

Докато първоначално може да се консултирате със семейния си лекар, той може да ви отнесе до лекар, специалист по ортопедична хирургия.

Може да искате да напишете списък, който да включва

Вашият лекар може да попита някои от следните въпроси

По време на физическия преглед, Вашият лекар ще провери за точки на нежност в пръстите на краката. Той също така ще провери кожата около нараняването ви, за да се увери, че е непокътнато и че пръстите все още получават адекватен кръвен поток и нервни сигнали.

Ако вашият лекар подозира, че имате счупен пръст, той или тя вероятно ще разпореди рентгеновите лъчи на крака, взети от различни ъгли.

Болката, свързана с простите фрактури на пръстите, обикновено може да се облекчи с лекарства без рецепта, като ибупрофен (Advil, Motrin IB, други), напроксен натрий (Aleve) или ацетаминофен (Tylenol, други). По-силни болкоуспокояващи могат да бъдат предписани, ако болката от фрактурата е по-тежка.

Ако счупените фрагменти от костта ви не съвпадат плътно, лекарят може да се нуждае от манипулиране на парчетата на съответните им места – процес, наречен редукция. В повечето случаи това може да се постигне без отрязване на кожата. Лед или инжектиран анестетик се използва, за да изтласкате палеца си.

За да се излекува, една счупена кост трябва да бъде обездвижена, така че нейните краища да могат да се върнат заедно. Примерите включват

В някои случаи хирург може да се наложи да използвате щифтове, плочи или винтове, за да поддържате правилното положение на костите си по време на зарастване.

Повдигането и ледът могат да помогнат за намаляване на отока и болката. Поправете крака си, когато е възможно, така че нараняването ви да е по-високо от сърцето ви. Ако използвате лед, го увийте в кърпа, така че да не се осъществява директен контакт с кожата и да я прилагате само за 20 минути в даден момент.

Обездвижването

хирургия

Посетете Вашия лекар