Предотвратяване на рак на гърдата (pdqto): превенция [] – превенция на рака на гърдата

Избягването на рискови фактори и увеличаването на защитните фактори може да помогне за предотвратяване на рак.

От Фран СмитЗащо дори умните лекари пропускат рака на гърдата – и как да се уверите, че получавате най-добрата грижа; Без значение какво знаете за други заболявания, ракът на гърдата вероятно е този, който ви плаши най-много. Това е плашещо, удряйки близо 182 хиляди жени тази година и потапянето им в свят на сложно, тежко лечение. Затова е приятно да знаете, че повече жени са диагностицирани рано, когато вероятността да победят рака са 98%. Превенцията и лечението стават …

Инструментът за оценка на риска за рака на гърдата използва рискови фактори на жената, за да оцени риска от рак на гърдата през следващите пет години и до 90-годишна възраст. Този онлайн инструмент е предназначен да бъде използван от доставчик на здравни услуги. За повече информация относно риска от рак на гърдата, обадете се на 1-800-4- CANCER.

Следните са рискови фактори за рака на гърдата

Да бъдеш женска и по-стара

Да бъдат жени и по-големи възрасти са основните рискови фактори за рака на гърдата. Рискът от рак на гърдата при 70-годишна жена е около 10 пъти по-висок от този при 30-годишна жена.

През целия й живот рискът на жената да развие рак на гърдата е около сто пъти по-голям от риска.

Лична или фамилна анамнеза за рак на гърдата или доброкачествена (не-ракова) болест на гърдата

Жените с някое от изброените по-долу имат повишен риск от рак на гърдата

Наследственият ген се променя

Жените, които са наследили някои промени в гените BRCA1 и BRCA2, имат по-висок риск от рак на гърдата, рак на яйчниците и може би рак на дебелото черво. Рискът от рак на гърдата, причинен от наследствени промени в гените, зависи от вида на генната мутация, фамилната анамнеза за рак и други фактори. Мъжете, които са наследили някои промени в гена BRCA2, имат по-висок риск от рак на гърдата, простатата и панкреаса и лимфома.

Плътни гърди

Плътността на гърдата е фактор за риска от рак на гърдата. Нивото на риск зависи от това колко гъста е гръдната тъкан. Жените с много плътни гърди имат по-висок риск от рак на гърдата, отколкото жените с ниска плътност на гърдата.