Предотвратяване на рака на гърдата (pdqto): превенция [] – кой е изложен на риск?

Освен женския пол, напредването на възрастта е най-големият рисков фактор за рака на гърдата. Репродуктивните фактори, които увеличават експозицията на ендогенен естроген, като ранната менструация и късната менопауза, повишават риска, както и употребата на комбинирани естроген-прогестерон хормони след менопаузата. Неудовлетвореността и консумацията на алкохол също са свързани с повишен риск.

Тези четири жени водят много различен живот, но всички те имат едно общо нещо: Те развиват рак на гърдата в ранна възраст. Те откриха общността в рамките на Коалицията за преживяване на младите, национална организация, посветена на оказването на подкрепа на млади жени с рак на гърдата и повишаване на осведомеността за болестта при жени под 40 години.

Повишената плътност на гърдата е свързана с повишен риск. Това често е наследствена черта, но се наблюдава и по-често при жени с неравномерни състояния, жени, чиято първа бременност се появява в края на живота, и жени, които използват постменопаузални хормони и алкохол.

Експозицията на йонизиращо лъчение, особено по време на пубертета или на млада възраст, както и наследствеността на вредните генетични мутации увеличават риска от рак на гърдата.

Тази информация се изготвя и предоставя от Нацията; Cance; Институт (). Информацията в тази тема може да се е променила от написването й. За най-актуалната информация се свържете с Nationa; Cance; Институт чрез интернет страницата на http: /; Cancer.gov или се обадете на 1-800-4-CANCER.

 Обществена информация от Националния институт по рака