Културизъм и спортни добавки: факти и опасности

Милиони хора приемат спортни добавки, надявайки се за редица ползи за здравето, от загуба на тегло до изграждане на мускули. Но някои добавки се продават нелегално и могат да бъдат много вредни.

Спортните добавки стават все по-популярни сред спортистите в гимназията. Хората, които се интересуват от фитнес и подобряване на физиката си, могат да изберат добавки, които могат да подобрят мускулния си растеж, когато се комбинират с упражнения, като например вдигане на тежести. Те също така могат да търсят начини да контролират апетита си, когато се опитват да отслабнат, като част от диетата за културизъм.

Съществува нарастваща индустрия в спортните хранителни добавки на разположение на главната улица и онлайн. Незаконните добавки, включително някои, които твърдят, че са “изгаряне на мазнини” или “отслабване”, са свързани с малък брой смъртни случаи. Въпреки че е незаконно да се продава, има доказателства, че те все още са на разположение за покупка онлайн, главно от доставчици, базирани извън Великобритания.

Важно е да сте наясно, че продукти, продавани от уеб сайт или доставчик, базиран извън Великобритания или Европа, може да не спазват същите стандарти за безопасност като тези в Европа.

Изграждане на мускули чрез протеин

Протеинът е важна част от нашата диета и е ключът към изграждането и поддържането на всички видове телесна тъкан, включително мускулите. Той съдържа аминокиселини – градивните елементи, използвани за растежа на мускулите.

Праховете за протеини, налични като шейкове, барове и капсули, са едни от най-популярните добавки за изграждане на мускули.

Те са законно на разположение да купуват без рецепта, както и онлайн. Те се продават като подпомагане на насърчаването на мускулния растеж на организма, подпомагането на метаболизма (помага при загуба на тегло), да ви помогне да постигнете максимална физическа активност, да повишите енергията и да се борите с процеса на стареене.

“Потребителите могат да изберат да ги приемат преди, по време и след тренировка, за да повишат производителността и да подобрят възстановяването, да ги добавят към храненията, за да увеличат протеините си или да ги пият между храненията като високопротеинова закуска”, казва Azmina Govindji от British Dietetic Association ИАЛ).

Но те биха могли да получат същите ползи от въвеждането на храни с високо съдържание на протеини в диетата им като закуски или добавяне към обичайните си хранения, за да се подобри съдържанието на протеини. Въпреки че протеиновите шейкове са удобни, не всички от тях са подходящи за използване като заместител на храната, тъй като те нямат всички витамини и хранителни вещества, които биха имали балансирано хранене.

Това означава, че бодибилдърите, които се обръщат към протеинови добавки, вместо просто да ядат протеинови храни, могат да губят парите си.

Незаконни бодибилдинг и спортни добавки

Съществуват и доказателства, че в дългосрочен план консумирането на прекалено много протеини може да доведе до повишен риск от остеопороза и може също да влоши съществуващите бъбречни проблеми. Министерството на здравеопазването съветва възрастните да избягват консумацията на повече от два пъти препоръчания дневен прием на протеини (55,5 грама за мъжете и 45 грама за жените).

Богатите на протеини храни включват

Научете повече за здравословно и балансирано хранене.

Рик Милър, клиничен и спортен диетолог от ИАЛ, има следните съвети за гостоприемници и културисти, които искат да приемат протеинови добавки

Червено месо като говеждо, агнешко и свинско месо, домашни птици като пиле, патица и пуйка, яйца, млечни продукти като мляко, кисело мляко и сирене, боб, тофу

Простата промяна в храните (като гръцкото кисело мляко сутрин с мюсли и плодове, а не обикновена закуска на зърнени храни и мляко) ще спомогне за повишаване на съдържанието на протеини в храната. След като сте направили тази стъпка, попълнете празнините с реномирана марка протеинова добавка. Винаги четете внимателно етикета, вземете препоръчителния размер на сервиране и не се изкушавайте да отделите повече от необходимото, тъй като това не се подкрепя от настоящите доказателства.

Отслабване на лекарството DNP, свързано с смърт

“Ако не сте сигурни, посъветвайте се с Вашия лекар, за да се обърнете към регистриран диетолог за съвет. Протеинови добавки не се препоръчват за деца поради липсата на изследвания за дългосрочни ефекти.”

Крис Гибънс, конкурентен лидер от Честърфийлд, казва, че съществува опасност хората погрешно да виждат добавките като бърз начин да постигнат целите си.

“Има тенденция да мислиш, че има магически прах или добавка, която ще ви даде фигурата на мечтите си, но няма заместител на упорита работа и ангажираност”, казва той.

Силата на сградата отнема години, а не седмици или месеци. Това е акт на дисциплина и трябва да се спечели чрез ангажираност към твърдо обучение и добра диета.

За повече информация за всички видове хранителни добавки, прочетете специалния доклад “Зад заглавията” Допълнения: Кой има нужда от тях?

Ако сте притеснени или сте имали нежелани реакции, след като сте приемали каквито и да е добавки, особено тези, които сте купили онлайн, се обадете на Вашия лекар.

Регулаторната агенция за лекарства и медицински продукти в Обединеното кралство предупреди хората да внимават да купуват незаконни спортни добавки, тъй като те могат да съдържат опасни съставки, които могат да причинят бъбречна недостатъчност, гърчове и сърдечни проблеми.

Изследването на MHRA установява, че 84 незаконни продукти, като например продуктите за енергия и “мускулно-печалба”, се продават, съдържащи опасни съставки като стероиди, стимуланти и хормони. Сред продуктите, които бяха взети на пазара, беше продукт на стероида, наречен “Келтски дракон”. Този продукт остави двама мъже, хоспитализирани с тежка жълтеница и увреждане на черния дроб.

Дейвид Картър, ръководител на отдела за гранични лекарства на MHRA, казва: “Хората трябва да знаят, че купуването на незаконни спортни добавки може сериозно да увреди здравето ви. Продуктите могат да претендират, че повишават вашата енергия или мускули, но могат да съдържат неодобрени съставки, Бъбречна недостатъчност, сърдечни проблеми или гърчове. ”

Дори легалните добавки без рецепта могат да Ви навредят. Например, ако приемате каквито и да е лекарства, както и добавките, добавките могат да спрат лекарството да работи правилно. Винаги четете етикета и, ако имате съмнения, говорете с фармацевта си.

В допълнение, много здравни твърдения за продукти, храни и лекарства, които се продават онлайн, не са доказани. Научете повече в Избягвайте измами с лекарства.

Въпреки че са на разположение с лекарско предписание по различни клинични причини, някои стероиди се злоупотребяват, когато се приемат като лекарства за подобряване на ефективността. Те са привлекателни, защото се основават на мъжкия хормон тестостерон и поради това могат да подобрят издръжливостта и производителността и да стимулират растежа на мускулите.

Но те също така могат да засилят агресията “, предупреждава Рик Милър, позовавайки се на това, което обикновено се нарича” гнойна ярост “.

“Другите основни ефекти на употребата на стероиди включват повишаване на кръвното налягане, директни бъбречни и сърдечни увреждания, увреждане на черния дроб, акне и сексуална неодобрение”, казва той.

Един продукт, продаван нелегално, но все още достъпен онлайн, основно от доставчици, установени извън Обединеното кралство, е 2,4-динитрофенол (DNP). DNP е промишлен химикал, който не е годен за консумация от човека. Той е силно токсичен и причинява значителни нежелани реакции и е довел до най-малко три отчетени смъртни случая.

Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldifen, Chemox

Как мога да ускоря метаболизма си?

ДНП се смята за особено популярна сред културисти, които са привлечени от обещанията си за бърза корекция на бързата загуба на тегло.

Други имена за DNP, които се съдържат в хапче или прахообразна форма, включват

Телесно разстройство на тялото

Безпокойство, зачервена кожа, жълта кожа, главоболие, необичайно бързо сърцебиене, дишане прекалено бързо, замаяност, изпотяване много, усещане за много жажда (дехидратация), гадене, повръщане

DNP е опасно, защото ускорява метаболизма твърде бързо. Това може да предизвика вредни странични ефекти, като например

Използването на DNP за дълъг период от време може да доведе до катаракта и пилинг на кожата и може да причини увреждане на сърцето и нервната система. Проучвания при животни са предполагали, че DNP може също да причини рак и да увеличи риска от вродени дефекти.

Ако смятате, че сте приели DNP, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Агенцията по стандартите за храните (FSA) работи съвместно с полицията и местните власти, за да предотврати незаконното продажба на DNP на обществото, особено онлайн.

Храни и напитки за спорт и физически упражнения

Топ 10 упражнения се извършват неправилно

Много уеб сайтове, предлагащи DNP за продажба, обаче, са базирани в чужбина, което прави това по-трудно. Някои от тези сайтове предлагат незаконни продукти заедно с легални лекарства за отслабване, което прави много трудно да се каже разликата.

Чудото излекуване или измама?

Научете как да ускорите метаболизма си безопасно.

Месо във вашата диета

10/10 /

10/10 /

Какво можете да направите, за да дадете на вашия метаболизъм тласък, за да ви помогне да отслабнете

BDD е тревожно разстройство, което кара човек да прекарва много време, безпокоил външния си вид и да има изкривен възглед за това, как изглежда

Ако тренирате редовно, правиш здравето си огромна услуга. Разберете как една здравословна диета може да поддържа вашия режим

Извлечете максимума от тренировките си с тези съвети, за да направите най-добрите 10 фитнес упражнения неправилно

Дали едно онлайн чудо излекуване наистина ще даде отговор на вашия здравен проблем?

Разберете как да изберете здравословни разфасовки и как да съхранявате, приготвяте и готвите месо, което е добър източник на протеини