Кръв в изпражненията и кървене в храносмилателния тракт: причини и симптоми

Кървенето в храносмилателния тракт е симптом на проблем, а не самата болест. Обикновено се случва поради състояния, които могат да бъдат излекувани или контролирани, като например хемороиди.

Важ; Възможно е основното заглавие на отчета “Дивертикулоза” да не е името, което очаквахте. Моля, проверете списъка със синоними, за да намерите алтернативните имена и подразделения за разстройства, обхванати от този отчет.

Може да не знаете дали това се случва. Лекарите наричат ​​този тип кървене “окултно” или “скрито”. За щастие прости тестове могат да проверят скритата кръв в изпражненията.

Причините се различават в зависимост от това къде се случва кървенето.

Ако това е в хранопровода (тръбата, която свързва устата със стомаха), причините могат да включват

Езофагит и гастроезофагеален рефлукс. Стомахната киселина, която се връща или се връща обратно в хранопровода от стомаха, може да предизвика дразнене и възпаление на хранопровода (езофагит), което може да доведе до кървене.

Варици. Това са необичайно разширени вени, които обикновено се намират в долния край на хранопровода или горната част на стомаха. Те могат да се отворят и да кървят. Цирозата на черния дроб е най-честата причина за езофагеални варици.

Малори-Вайс сълза. Това е сълза в лигавицата на хранопровода. Това обикновено се причинява от тежко повръщане. Това може да се случи и поради неща, които увеличават натиска в корема, като кашляне, хълцане или раждане.

Кървенето от стомаха може да бъде причинено от

Гастрит. Това е възпаление в стомаха. Алкохолът и някои болкоуспокояващи лекарства могат да го причинят.

Язви. Тези в стомаха могат да се увеличат и да се разрушат чрез кръвоносен съд, причинявайки кървене. Освен медикаменти, най-честата причина за това е инфекция с бактерия, наречена Helicobacter pylori. Също така, хората, които са имали изгаряния, шок, наранявания на главата или рак, както и тези, които са имали сериозна операция, могат да получат стомашни язви, свързани със стреса.