Контрол на раждаемостта: как да използвате диафрагмата – преглед на темата

Диафрагмата е устройство за контрол на раждаемостта, което блокира спермата от торене на яйце. Той е направен от каучук и е оформен като купол. Тя се вписва във влагалището на жената и покрива шийката на матката (отвора на матката, твърд и гъвкав ръб я държи на мястото й.) Диафрагмата винаги се използва с крем за убиване на сперматозоиди или желе (спермицид), за да се предотврати бременността.

При добра грижа, диафрагмата трябва да трае 1 до 2 години. Трябва да бъдете възстановени за диафрагма, ако спечелите или губите много тегло, имате коремна операция или имате бебе.

Разстилайте спермициден крем или желе в купола на диафрагмата и около ръба, преди да поставите диафрагмата; Сгънете диафрагмата наполовина, като държите ръбовете заедно и сметаната или желето вътре. Поставете диафрагмата (с купола, насочена надолу или назад) по цялата дължина на влагалището, така че диафрагмата да покрива шийката на матката. Поставете предния ръб на диафрагмата нагоре зад костта, която образува предната част на таза (костната кухина) и задния ръб горе зад шийката на матката. Спермицидът в диафрагмата ще се държи срещу шийката на матката; Поставете диафрагмата не повече от 6 часа, преди да имате сексуален контакт. Вмъкването не трябва да пречи на секса. Някои двойки правят вмъкване, което може да бъде направено от човека, част от любовната игра. Обикновено нито вие, нито вашият партньор ще почувствате диафрагмата по време на полов акт. Ако го почувствате, проверете дали е в позиция. Също така може да се наложи да се уверите, че диафрагмата е правилният размер за вас; Оставете мембраната на място за 6 до 8 часа след полов акт; Не задържайте диафрагмата повече от 24 часа поради риска от синдром на токсичен шок.

Измийте диафрагмата с топла вода и ръчен сапун след отстраняването му. Изсушете добре и го съхранявайте в контейнера си. Не използвайте талк или бебешки прах върху диафрагмата, защото тези продукти могат да разрушат гумата; Проверявайте редовно диафрагмата за дупки, като я държите на светлина и леко разтягате каучука.