Канакинумаб подкожно

Терапевтичен клас: Имунен модулатор

Употреби за канакинумаб

Фармакологичен клас: моноклонално антитяло

Канакинумаб се използва също така за лечение на активен системен ювенилен идиопатичен артрит (SJIA) при деца на 2-годишна възраст и по-големи.

Канакинумаб трябва да се дава само от или под прякото ръководство на лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За канакинумаб трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към канакинумаб или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не са показали специфични за педиатричната възраст проблеми, които биха ограничили полезността на инжектирането на канакинумаб при деца. Въпреки това, безопасността и ефикасността не са установени при деца с CAPS, FCAS или MWS под 4-годишна възраст, както и при деца със СПИН под 2-годишна възраст.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите от инжектирането на канакинумаб в гериатричната популация. Въпреки това към днешна дата не са документирани никакви специфични за гериата проблеми

Преди да използвате Canakinumab

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на канакинумаб. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Медицинска сестра или друг обучен медицински специалист ще ви даде канакинумаб в болница или клиника. Канакинумаб се дава като изстрел под кожата.

Канакинумаб идва с Ръководство за медикаменти. Много е важно да прочетете и разберете тази информация. Не забравяйте да попитате Вашия лекар за всичко, което не разбирате.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че канакинумабът работи правилно.

Ще трябва да направите кожен тест за туберкулоза, преди да започнете да използвате канакинумаб. Кажете на Вашия лекар, ако Вие или някой от вашия дом някога е имал положителна реакция към тест за туберкулоза.

Способността на организма ви да се бори с инфекция може да бъде намалена, докато се лекувате с канакинумаб. Много е важно веднага да се обадите на лекаря си, ако имате треска, студени тръпки, кашлица, дрезгавина, болки в долната част на гърба или странични болки или болезнено или трудно уриниране.

Използването на канакинумаб може да увеличи риска от рак. Говорете с Вашия лекар, ако имате притеснения относно този риск.

Канакинумаб може да причини алергични реакции. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако имате обрив, сърбеж, замайване или замайване, подуване на лицето, езика и гърлото, затруднено дишане или преглъщане или болка в гърдите след приемането на лекарството от Вас или Вашето дете.

Не вземайте имунизации (ваксини) без одобрението на лекаря си, докато се лекувате с канакинумаб.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Правилното използване на канакинумаб

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Семеен синдром на студен автоинфламинационен настинк Arcalyst, Ilaris, канакинумаб, рилонасепт

Синдром на мускулните кладенци Arcalyst, Ilaris, канакинумаб, рилонасепт

Ювенилен идиопатичен артрит Humira, метотрексат, Enbrel, Remicade, Orencia, инфликсимаб

Предпазни мерки при употреба на канакинумаб

Свързаните с криопирин периодични синдроми anakinra, Kineret, Ilaris, Arcalyst, канакинумаб, рилонасепт

 Или се присъединете към групата за поддръжка на канакинумаб, за да се свържете с други, които имат подобни интереси.

Канакинумаб странични ефекти

канакинумаб