Камъни в пикочния мехур

Камъните в пикочния мехур са твърди маси на минерали в пикочния мехур. Камъни в пикочния мехур се развиват, когато урината в пикочния мехур се концентрира, причинявайки кристализиране на минерали в урината. Концентрираната, застояла урина често е резултат от това, че не можете напълно да изпразвате пикочния мехур.

Камъните в пикочния мехур не винаги причиняват признаци или симптоми и могат да бъдат открити по време на тестове за други проблеми. Когато се появят симптоми, те могат да варират от коремна болка до кръв в урината.

Какво можеш да правиш

Малките камъни в пикочния мехур понякога преминават сами, но може да се наложи други хора да бъдат отстранени от Вашия лекар. Останали необработени камъни в пикочния мехур могат да причинят инфекции и други усложнения.

Какво да очаквате от Вашия лекар

Някои хора с камъни в пикочния мехур нямат проблеми – дори когато камъните им са големи. Но ако камъкът дразни стената на пикочния мехур или блокира потока от урина, могат да се развият признаци и симптоми. Те включват

Разкъсване на камъните

Камъните в пикочния мехур обикновено започват, когато пикочът ти не се изпразни напълно. Урината, останала в пикочния мехур, може да образува кристали, които впоследствие стават камъни в пикочния мехур. В повечето случаи основното състояние оказва влияние върху способността на пикочния мехур да се изпразни напълно.

Хирургично отстраняване

Най-честите условия, които причиняват камъни в пикочния мехур включват

Други състояния, които могат да причинят камъни в пикочния мехур, включват

В развиващите се страни камъните в пикочния мехур са често срещани при децата – често поради дехидратация, инфекция и ниско съдържание на протеини. В други части на света камъните в пикочния мехур се срещат предимно при възрастни, особено при мъже на 30 и повече години.

Условията, които допринасят за риска от камъни в пикочния мехур включват

Камъни в пикочния мехур, които не са отстранени – дори тези, които не причиняват симптоми – могат да доведат до усложнения, като например

Ако имате признаци и симптоми на камъни в пикочния мехур, вероятно ще започнете да виждате семейния си лекар или общопрактикуващ лекар. Въпреки това, може да се обърнете към лекар, който специализира в лечението на заболявания на уринарния тракт (уролог).

За да се подготвите за срещата си, направете списък с

В допълнение

За камъни в пикочния мехур трябва да включите някои основни въпроси, които да зададете на своя лекар

Не се колебайте да зададете допълнителни въпроси, които могат да възникнат по време на назначаването ви.

Вашият лекар вероятно ще ви зададе няколко въпроса, като например

Достигането на диагноза на камъни в пикочния мехур може да включва

Обикновено камъните в пикочния мехур трябва да бъдат премахнати. Ако камъкът е малък, Вашият лекар може да Ви препоръча да пиете много вода всеки ден, за да помогнете на камъка. Тъй като камъните в пикочния мехур често се причиняват от невъзможността напълно да се изпразни пикочния мехур, спонтанното преминаване на камъните е малко вероятно. Почти всички случаи изискват отстраняване на камъните.

Камъните в пикочния мехур често се отстраняват по време на процедура, наречена цистолитолапакс (sis-toe-lih-THOL-uh-pak-see). Малка тръба с камера в края (цистоскоп) се вкарва през уретрата и в пикочния мехур, за да видите камъка. След това Вашият лекар използва лазер, ултразвук или механично устройство, за да разруши камъка на малки парченца и да промие парчетата от пикочния мехур.

Преди процедурата, вероятно ще имате анестезия, която потиска долната част на тялото ви (регионална анестезия) или която ви кара да в безсъзнание и да не можете да почувствате болка (обща анестезия). Усложненията от цистолитолопакса не са често срещани, но могат да възникнат инфекции на пикочните пътища, треска, сълзи в пикочния мехур или кървене. Вашият лекар може да Ви предпише антибиотици преди процедурата за намаляване на риска от инфекции.

Около месец след цистолитолапакса, Вашият лекар вероятно ще провери, за да се увери, че в пикочния мехур няма останали каменни фрагменти.

Понякога камъни в пикочния мехур, които са големи или твърде трудни за разрушаване, се отстраняват чрез отворена операция. В тези случаи Вашият лекар прави разрез в пикочния мехур и директно отстранява камъните. Всяко основно състояние, причиняващо камъните, като увеличена простата, може да бъде коригирано едновременно.

Няма проучвания, потвърждаващи, че билковите лекарства могат да разрушат камъни в пикочния мехур, които са изключително тежки и обикновено изискват лазер, ултразвук или друга процедура за отстраняване.

Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да вземете някаква алтернативна лекарствена терапия, за да сте сигурни, че е безопасна и че няма да взаимодейства неблагоприятно с други лекарства, които приемате.

Камъните в пикочния мехур обикновено са резултат от основно състояние, което е трудно да се предотврати, но можете да намалите шанса си да развиете камъни в пикочния мехур, като следвате тези съвети

Посетете Вашия лекар