Инжектиране на блеомицин

Белодробната фиброза е най-тежката токсичност и най-честата му представа е, че пневмонитът понякога прогресира до белодробна фиброза. Нейната поява е по-висока при пациенти в старческа възраст и при такива, които получават обща доза от повече от 400 единици, но белодробната токсичност е наблюдавана при млади пациенти и такива, лекувани с ниски дози. При пациенти с лимфом, лекувани с блеомицин за инжектиране, се съобщава за тежка идиосинкратична реакция, състояща се от хипотония, умствено объркване, треска, студени тръпки и хрипове.

Използва се за блеомицин

Терапевтичен клас: антибиотик

Блеомицин изглежда действа като се намесва в растежа на раковите клетки, които в крайна сметка се унищожават. Тъй като растежа на нормалните телесни клетки също може да бъде засегнат от блеомицин, ще се появят и други ефекти. Някои от тях може да са сериозни и трябва да бъдат съобщени на Вашия лекар. Други ефекти, като потъмняване на кожата или загуба на коса, може да не са сериозни, но може да предизвикат загриженост. Някои ефекти не могат да се появят в продължение на месеци или години след употреба на лекарството.

Преди да започнете лечението с блеомицин, вие и Вашият лекар трябва да говорите за добрия блеомицин, както и за рисковете от употребата му.

Блеомицин трябва да се прилага само от или под непосредствения надзор на Вашия лекар.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тази употреба не е включена в етикетирането на продукта, bleomycin се използва при някои пациенти със следните медицински състояния

За пациенти, лекувани с блеомицин за брадавици

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За блеомицин трябва да се има предвид следното

Преди да използвате блеомицин

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към блеомицин или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Въпреки че няма специфична информация, сравняваща употребата на блеомицин при деца с употреба в други възрастови групи, не се очаква блеомицин да причини различни странични ефекти или проблеми при деца, отколкото при възрастни.

Проблемите с белите дробове са по-вероятни при по-възрастни пациенти (над 70-годишна възраст), които обикновено са по-чувствителни към ефектите на блеомицин.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате блеомицин, е особено важно вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва използването на блеомицин с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на блеомицин с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на блеомицин с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на блеомицин. Уверете се, че сте уведомили Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Блеомицин понякога се прилага заедно с някои други лекарства. Ако използвате комбинация от лекарства, важно е да приемате всяко лекарство в подходящо време. Ако приемате някои от тези лекарства през устата, помолете Вашия лекар да Ви помогне да планирате начин да ги вземете в точното време.

Блеомицин често причинява гадене, повръщане и загуба на апетит. Въпреки това е много важно да продължите да приемате лекарството, дори ако започнете да се чувствате зле. Посъветвайте се с вашия медицински специалист за начини за намаляване на тези ефекти.

Дозата на блеомицин ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози блеомицин. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че блеомицинът работи правилно и да проверява за нежелани ефекти.

Преди да предприемете каквато и да е операция (включително стоматологична хирургия) или спешно лечение, кажете на лекаря или зъболекаря, който отговаря, че приемате или сте получили блеомицин.

Кажете на лекаря си, ако пушите. Рискът от белодробни проблеми се увеличава при хората, които пушат.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Правилно използване на блеомицин

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Блеомицин може да причини временна загуба на коса при някои хора. След като лечението приключи, нормалният растеж на косата трябва да се върне, въпреки че може да отнеме няколко месеца.

Нежеланите реакции, които засягат белите дробове (например кашлица и недостиг на въздух), могат да се появят по-често, ако пушите.

След като спрете да използвате блеомицин, той може да доведе до някои странични ефекти, които изискват внимание. През този период от време се консултирайте с Вашия лекар, ако забележите следните нежелани реакции

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Предпазни мерки при използване на блеомицин

Достъпност само за Rx

Бременност Категория D Положителни доказателства за риск

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Рак на тестисите цисплатин, етопозид, блеомицин, ифосфамид, винбластин, дактиномицин

Hodgkin’s Lymphoma циклофосфамид, доксорубицин, Cytoxan, Opdivo, nivolumab, винкристин

Блеомицин нежелани реакции

блеомицин

Злокачествен плеврален ефлузия, блеомицин, Бленоксан

Неходжкинов лимфом метотрексат, ритуксан, ритуксимаб, циклофосфамид, цитоксан, винкристин