Залагайки на броколи

3 април 2000 г. (Петалума, Калифорния) – Кой би помислил, че от всички ярки цветови екзотични предложения в производствената пътека – от криви, златисто-жълти пиперки до мастилени, лилави патладжани – домашно броколи ще стане суперзвезда ?

Вярно е: в категорията на най-здравословен зеленчук, този кръстоцветен претендент печели всички най-големи отличия. Миналия февруари, когато вестник “Клинично хранене” публикува хартия, в която са изброени храни, които най-вероятно предотвратяват рак на дебелото черво, какво изпъква? Броколи. Учени от Харвардското училище по обществено здраве в Бостън публикуваха статия в същото списание през октомври миналата година и отбелязаха, че броколите, заедно със спанака, са допринесли за намаляване на риска от катаракта. Когато друг екип от учени от Харвард погледна как диетата може да предпазва от инсулт, ползите от броколи отново излязоха на преден план в изследванията, публикувани в брой 6 октомври 1999 г. на вестник на медицинската асоциация.

Когато става въпрос за основни хранителни вещества, броколите са майка. Унция за унция, варено броколи има повече витамин С от портокал и толкова калций като чаша мляко, според базата данни на USDA за хранителни вещества. Едно средно копие има три пъти повече влакно, отколкото парче хляб от пшенични трици. Броколите също са един от най-богатите източници на витамин А в сектора на продуктите.

Но истинската изненада е мощните съставки на този растителен зеленчук. На медицинската гимназия “Джон Хопкинс” в Балтимор химикът на храните Хуан Паул Талайе отива толкова далеч, че да назове своята лаборатория след Brassica, рода, който включва броколи и карфиол. Талалай и неговият екип в лабораторията за химична защита Brassica откриха, че броколите са богати на вещества, наречени изотиоцианати – химикали, показали, че стимулират производството на свой собствен рак – борба с вещества, наречени “ензими фаза два”. Според Talalay тези ензими, на свой ред, неутрализират потенциалните причиняващи рак вещества, преди да имат възможност да повредят ДНК на здравите клетки.

За да изпробва мощта на Броколи за борба с рака, Талали захранва плъхове за няколко дни със сърдечни порции зеленчуци, след което ги излага на въздействието на мощен канцероген, известен с това, че предизвиква рак на гърдата в животните. Плъховете, борещи се с броколи, са имали половината от вероятността да развият тумори като животни на стандартна храна, според резултатите, публикувани в произведенията от април 1994 г. на Националната академия на науките. “Дори плъховете, които са развили рак, са с по-малки и по-малки тумори, което е важно предимство само по себе си”, казва Талалай. Съвсем наскоро учените в университетското училище по селско стопанство в Токио показаха, че изотиоцианатите могат да блокират растежа на клетки от рак на кожата от меланом, според данните, публикувани през 1999 г. в списанието Nutrition and Cancer.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа