Доброкачествено пароксизмно позиционно вертиго (bppv)

Често няма причина за BPPV. Това се нарича идиопатичен BPPV.

Когато може да се определи причина, BPPV често се свързва с незначителни до тежки удари в главата ви. По-рядко срещаните причини за BPPV включват нарушения, които увреждат вътрешното ви ухо или, рядко, увреждане, което настъпва по време на операция на ушите или при продължително позициониране на гърба, като например в стол за зъболекар. BPPV също е свързано с мигрена.

Вътре в ухото си е малък орган, наречен вестибуларен лабиринт. Тя включва три структури (полукръгли канали), които съдържат течност и фини, подобни на коса сензори, които следят въртенето на главата ви.

Други структури (отолитни органи) в движенията на ухото ви наблюдават движението на главата ви – нагоре и надолу, надясно и наляво, назад и напред и позицията на главата ви е свързана с гравитацията. Тези отолитни органи съдържат кристали, които ви правят чувствителни към гравитацията.

Ролята на ухото

По различни причини тези кристали могат да се отделят. Когато се измъкнат, те могат да се преместят в един от полукръговите канали – особено докато легнете. Това кара полукръговия канал да стане чувствителен към промените в позицията на главата, които обикновено не отговаря, което ви кара да се чувствате замаяни.