Гранично лично разстройство – преглед на темата

Граничното личностно разстройство е психическо заболяване, което причинява интензивни промени в настроението, импулсивно поведение и тежки проблеми със самооценка. Това може да доведе до размирни отношения във всяка област на живота на един човек.

Когато Дебра Йерген превключи на работа, тя получи студеното рамо от хора, които смяташе за близки приятели; Ерген е прекарал три години в обществена болница в щата Вашингтон, но когато е започнала новата си длъжност директор комуникации за регионален медицински център, който се е състезавал с болницата, нейните стари приятели са изчезнали – вероятно защото е напуснала конкурса ; Отначало мислех, че моите приятели са просто заети, “казва Йерген, сега 40.” Но когато празниците се търкулнаха …

Експертите не знаят точно какво причинява гранично личностно разстройство. Проблеми с химикалите в мозъка, които помагат да се контролира настроението, могат да играят роля. Също така изглежда, че работи в семейства.

Често хората, които го получават, са изправени пред някаква травма от детска възраст, като злоупотреба, небрежност или смърт на родител. Рискът е по-висок, когато хората, които имат травма от детска възраст, също имат проблеми да се справят с тревожност или стрес.

Всеки има проблеми с емоциите или поведението понякога. Но ако имате гранично личностно разстройство, проблемите са тежки, повтарят се дълго време и нарушават живота ви. Най-честите симптоми включват

Други симптоми могат да включват

Интензивни емоции и промени в настроението; Вредно, импулсивно поведение. Те могат да включват неща като злоупотреба с вещества, склонност към преяждане, разходи извън контрола, рисково сексуално поведение и безразсъдно шофиране; Връзки проблеми. Може да видите другите като “добри” или “лоши” и внезапно може да се преместят от една гледна точка в друга, поради незначителни причини. Това може да направи отношенията много трудни; Ниска самоувереност; Грозен страх да остане сам (изоставен). Този страх може да доведе до неистови опити да се задържи на тези около вас. Или може да ви накара да отхвърлите другите, преди те да ви отхвърлят; Агресивно поведение.

Лесно е да объркате това разстройство с други психични заболявания. И те могат да се припокриват. Така че, ако смятате, че вие ​​или някой, който познавате, може да имате гранични нарушения на личността, вижте лекар. Не се опитвайте да диагностицирате себе си.

Чувствайки се празно вътре; Проблеми с гняв, като насилствени гняв от гняв; Наранете себе си, като изрязване или изгаряне; Самоубийствени опити и мисли за самоубийство; Времена, когато се чувствате параноични или губите чувство за реалност (психоза).