Връзката на калций със силни кости

Изграждането на добри кости започва рано. До 20-годишна възраст сме придобили до 90% от максималната костна маса. При повечето жени костите достигат своята максимална сила и плътност между 20 и 30 години.

Много неща могат да повлияят на пиковата ви костна маса. Някои от тях можете да промените, а някои от тях не можете.

Едно от най-хубавите неща, които можете да направите, за да поддържате добро здравословно състояние на костите, е да се храните диета, богата на калций, започвайки от най-ранна възраст. Също така трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно витамин D, който помага на тялото ви да използва калций, който отнема. Колко калций трябва да приемате? Проверете тези дневни препоръки за прием на калций, за да видите как сравнявате

Опитайте да добавите някои от тези големи източници на калций в менюто си

Мъжете и жените на възраст между 50 и 70 години трябва да получават 600 IU витамин D всеки ден. Хората на възраст над 70 години трябва да получават 800 IU витамин D дневно. Вашият лекар може да поиска да провери нивото на витамин D в кръвта, за да види дали имате нужда от повече от това.

Ако не получавате всички калций и витамин D, от които се нуждаете във вашата диета, добавката може да помогне да се направи разликата. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да изберете хранителен добавка; Вашият лекар ще Ви помогне да определите правилната доза и вид калций, които да приемате.

ИЗТОЧНИЦИ

Центрове за контрол и превенция на заболяванията: “Калцият и костно здраве”.

NIH остеопороза и костно-свързани заболявания Ресурсен център: “Остеопороза: връх кост маса при жените.”

Национални здравни институти, Службата за хранителни добавки: “Допълнение към диетичните данни: калций” и “Допълнение към диетичните данни: Витамин D.