Бюфети на бюфет

Когато става въпрос за бюфети, вечерящите имат избор: мат-и-поп етнически заведения, национални буфери и гъста казино Лас Вегас се разпространяват заедно с морски дарове и разкошни десерти.

С цените на всичко, което можете да ядете, в по-малко от $ 7 или $ 8 в някои градове, буферите изкушават небцето и портфейла. През 2005 г. много хора по света похарчиха повече от 1,5 млрд. Долара в 5 630 кафенета и ресторанти в стил бюфет, според изследователска фирма “Техномич” в Чикаго.

Но колко безопасни са тези ресторанти за сервиране?

Докато операторите на бюфет вземат правилни предпазни мерки, те обикновено са безопасни, казват експертите. Прибързаното избухване в буферите направиха заглавия. Но въпреки че CDC събира информация за болести, пренасяни от храни в ресторантите, не проследява вида на засегнатото предприятие. Така че няма твърди доказателства, които да сравняват риска при буфетите с други видове заведения за хранене.

Бюфетите представят няколко специални предизвикателства.

Първо, храни се отпускат на парни маси, ледени бани или салатни барове. Ако не са правилно поддържани, тези бюфети могат да позволят на бактериите и вирусите, причиняващи заболявания, да процъфтяват.

Второ, клиентите могат да влязат в контакт с храната: човекът, който кихне в дланта си и след това се справи с обслужващите клещи, жената, която грабва няколко ягоди с голата си ръка, детето, което хвърля пръст в салата от риба тон.

Ако храната не се обработва правилно; Ако хората се замърсят кръстосано; Ако имате малки деца, докосващи салатата преди сервиз; Вероятността от болести, причинени от храна, е много по-висока “, казва Тимъти Он, старши инспектор на отдела по здравеопазване в Сан Франциско, който е проверил стотици ресторанти на бюфет в своята 24-годишна кариера.

 Разпитва Ong и други инспектори на ресторанта и учени за храна за начините да увеличите максимално шансовете си за безопасно хранене в бюфетите. Мястото изглежда ли и мирише добро?

Голяма част от безопасността на храните се случва в кухнята – извън визуалната ви линия. Но все пак можете да усетите вниманието на ресторанта към хигиената.

“Погледнете цялостната чистота на предприятието, макар че това не е окончателна индикация, това е индикатор, че нещата се правят правилно”, казва Робърт Гравани, MS, PhD, професор по учебната постановка на университета Корнел. Има ли бюфет, подове, табла и бани чисти? Дали служителите изглеждат чисти? Носят ли си ръкавици, докато се хранят? Изтриват ли разливите? Ресторантът е лишен от неприятни миризми?

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа