Бупренорфин (букална лигавица, сублингвален път) описание и търговски марки

Buprenorphine букално фолио се използва за облекчаване на силна болка, която е постоянна. Това лекарство не се използва за незначителна болка или болка, която понякога се случва. Той действа върху централната нервна система (ЦНС), за да облекчи болката.

Сублингвалната таблетка бупренорфин се използва за лечение на опиоидна (наркотична) зависимост или пристрастеност. Когато наркотичното лекарство се използва дълго време, то може да стане навик, което води до психическа или физическа зависимост. Физическата зависимост може да доведе до странични ефекти при отнемане, ако наркотикът се спре внезапно. Тежките нежелани реакции при отнемане обикновено могат да бъдат предотвратени, когато човек преминава към бупренорфин. Той действа върху централната нервна система (ЦНС), за да предотврати страничните ефекти при отнемане.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Филм; Tablet

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на бупренорфин в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

алергии

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на бупренорфин при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат бъбречни или чернодробни проблеми, свързани с възрастта, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, приемащи бупренорфин.

Педиатрична

Проучвания при кърмещи жени показват вредни ефекти при новороденото. Трябва да се предпише алтернатива на това лекарство или трябва да спрете кърменето, докато използвате това лекарство.

Гериатрична

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Други взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Други медицински проблеми

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Дозирането

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вземете това лекарство точно както е указано от Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

Това лекарство трябва да е снабдено с лекарствен наръчник. Прочетете внимателно тези инструкции и ги следвайте. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

За да използвате букалния филм

Не разтрошавайте или поглъщайте сублингвалната таблетка. Поставете таблетката под езика, докато се разтвори. Ако приемате 2 или повече таблетки наведнъж, поставете всички таблетки под езика заедно. Ако това е неудобно, поставете 2 таблетки наведнъж под езика и повторете процеса, докато не се вземат всички таблетки.

Използвайте само марката на това лекарство, предписана от Вашия лекар. Различните марки може да не работят по същия начин.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Пропусната доза

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

съхранение

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Неизползваните таблетки трябва да се измият по тоалетната. Неизползваните букални филми трябва първо да се извадят от фолиото и след това да се измият по тоалетната.

Много важно е Вашият лекар да проверява напредъка Ви, докато използвате това лекарство. Това ще позволи на Вашия лекар да види дали лекарството работи правилно и да решите дали трябва да продължите да го приемате. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Това противоречи на закона и опасно за всеки друг да използва вашето лекарство. Пазете неизползваните таблетки и букални филми на безопасно и сигурно място. Хората, които са пристрастени към наркотици, може да искат да откраднат това лекарство.

Преди да предприемете каквато и да е операция (включително стоматологична хирургия) или спешно лечение, кажете на лекаря или зъболекаря, който отговаря, че използвате това лекарство. При някои лекарства заедно с бупренорфин могат да настъпят сериозни нежелани реакции.

Това лекарство ще добави към ефектите на алкохола и други депресанти на ЦНС (лекарства, които могат да Ви направят сънлив или по-малко бдителни). Някои примери за депресанти на ЦНС са антихистамини или лекарства за алергии или настинки, седативи, успокоителни средства или лекарства за сън, други медикаменти за болкоуспокояващи или наркотици, лекарства за гърчове или барбитурати, мускулни релаксанти или анестетици, включително някои зъбни анестетици. Проверете при Вашия лекар, преди да приемете някое от изброените по-горе лекарства, докато приемате това лекарство.

Замаяност, замаяност или припадък може да се появи, когато се изправите изведнъж от легнало или седнало положение. Повдигането бавно може да помогне да се намали този проблем. Също така, леглото за известно време може да облекчи замаяността или замайването.

Това лекарство може да ви замаяе, да ви събуди или да заспите. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да използвате машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни или не сте бдителни.

Това лекарство може да причини сериозни алергични реакции, включително анафилаксия. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Незабавно потърсете лекаря си, ако имате обрив, сърбеж, дрезгавост, затруднено дишане, неприятности при поглъщане или оток на ръцете, лицето или устата, докато използвате това лекарство.

Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате промени в сърдечния ритъм. Може да се почувствате замаяни или слаби, или може да имате бърз, ударен или неравен сърдечен ритъм. Уверете се, че Вашият лекар знае, ако вие или някой от семейството Ви някога сте имали проблем със сърдечния ритъм, като удължаване на QT интервала.

Ако сте използвали това лекарство редовно в продължение на няколко седмици или повече, не спирайте внезапно да го използвате без да се консултирате с Вашия лекар. Вашият лекар може да поиска постепенно да намалите сумата, която използвате, преди да го спрете напълно. Това може да помогне да се намали вероятността от симптоми на отнемане, като коремни или стомашни спазми, тревожност, повишена температура, гадене, хрема, потене, треперене или проблеми със съня.

Използването на това лекарство, докато сте бременна, може да доведе до сериозни нежелани реакции при новороденото. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна или планирате да забременеете, докато използвате това лекарство.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.