Булозна пемфигоидна болест

Булозен пемфигоид (BUL-us PEM-fih-goid) е рядко състояние на кожата, което причинява големи, флуиди, пълни с течност. Блистери се развиват върху области на кожата, които често се огъват – като долната част на корема, горната част на бедрата или подмишниците. Булозен пемфигоид е най-честа при хора над 60-годишна възраст.

Булозен пемфигоид се появява, когато имунната ви система атакува тънък слой тъкан под външния ви слой от кожата. Причината за този анормален имунен отговор е неизвестна, въпреки че понякога може да бъде предизвикана от приемането на определени лекарства.

Симптоми

Лечението обикновено включва лекарства като преднизон и други лекарства, които потискат имунната система. Булозен пемфигоид може да бъде животозастрашаващ, особено при възрастните хора, които вече са в лошо здраве.

Медикаменти. Лекарствата с рецепта, които могат да причинят булозен пемфигоид, включват пеницилин, етанерцепт (Enbrel), сулфасалазин (асулфидин) и фуроземид (Lasix) .; Светлина и радиация. Ултравиолетовата светлинна терапия за лечение на някои състояния на кожата може да предизвика булозен пемфигоид, както и радиационната терапия за лечение на рак.

Хората с булозен пемфигоид могат да развият множество блистери. Когато блистерите се разрушат, те оставят възпаление, което обикновено излекува без белези.

Основната особеност на булозен пемфигоид е появата на големи блистери, които не се разкъсват лесно при докосване. Флуидът вътре в блистери обикновено е бистър, но може да съдържа и малко кръв. Кожата около блистерите може да изглежда нормална, червеникава или по-тъмна от обичайното. Някои хора с булозен пемфигоид развиват екзема или копринен обрив, а не блистери.

В повечето случаи, блистери се появяват в долната част на корема, слабините, горната част на бедрата и ръцете. Блистери често се намират по гънки или гънки в кожата, като кожата от вътрешната страна на ставата.

Кортикостероиди. Най-често срещаното лечение е преднизон, който се съдържа под формата на хапчета. Но дългосрочната употреба може да увеличи риска от слаби кости, диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол и катаракта. Кортикостероидният маз може да се разтрива на засегнатата ви кожа и причинява по-малко странични ефекти. Лекарства, които потискат имунната система. Тези лекарства възпрепятстват производството на белите кръвни клетки, които се борят с болестта на вашето тяло. Примерите включват азатиоприн (Azasan, Imuran) и микофенолат мофетил (CellCept). Имуносупресорите често се използват за намаляване на дозировката на преднизон, от който се нуждаете. Други лекарства, които се борят с възпалението. Други лекарства с противовъзпалителни свойства могат да се използват самостоятелно или с кортикостероиди. Примерите включват метотрексат (Trexall), лекарство за ревматоиден артрит, тетрациклин, антибиотик и дапсон (Aczone), лечение на лепти.

Засегнатите области на кожата могат да бъдат много сърбежни. Може да развиете също блистери или рани в устата си. Ако лигавиците на очите и устата ви са предимно там, където вашите блистери са концентрирани, този вид състояние се нарича лигавичен мембранен пемфигоид. Ако развиете мехури в очите си, е по-вероятно да имате белези. Това условие изисква бърза диагноза и лечение.

Симптомите, които сте имали и колко дълго; Името и информацията за контакт с всеки лекар, който сте виждали наскоро или виждате редовно; Всички лекарства, витамини и добавки, които приемате, включително дози; Въпроси, попитайте Вашия лекар

Причини

Ако развиете необясними мехури – състояние, което не е причинено, например, от известна алергия по кожата или контакт с отровен бръшлян – вижте Вашия лекар.

Причината за булозен пемфигоид не е добре разбрана. Блистери се появяват поради неизправност във вашата имунна система.

Имунната система на тялото обикновено произвежда антитела за борба с бактерии, вируси или други потенциално вредни чужди вещества. По причини, които не са ясни, тялото може да развие антитяло на определена тъкан в тялото ви.

При булозен пемфигоид имунната система произвежда антитела към влакната, които свързват външния слой на кожата (епидермиса) и следващия слой кожа (дермис). Тези антитела предизвикват възпаление, което предизвиква мехури и сърбеж на булозен пемфигоид.

Булозен пемфигоид обикновено се появява на случаен принцип, без да има ясни фактори, допринасящи за появата на заболяването. Малък процент от случаите могат да бъдат предизвикани от някои медицински лечения, като

Рискови фактори

Булозен пемфигоид най-често се среща при хора на възраст над 60 години, а рискът нараства с възрастта.

Каква е най-вероятната причина за моите симптоми? Има ли други възможни причини ?; Нуждая ли се от тестове ?; Колко време ще продължат тези промени в кожата ?; Какви лечения се предлагат и кои препоръчвате ?; Какви странични ефекти мога да очаквам от лечението?

Усложнения

Ако разкъсаните мехури станат заразени, това може да доведе до сепсис – потенциално животозастрашаваща кръвна инфекция, която засяга цялото ви тяло. Сепсисът е по-вероятно да се появи при по-възрастни възрастни, които обикновено са с лошо здраве.

Кога започнаха тези симптоми? Къде са разположени блистерите? Дали те сърбеж ?; Забелязали ли сте някакво зачервяване, изтощаване на гной или кървене ?; Наскоро сте започнали нови лекарства ?; Имали ли сте треска?

Редки форми на булозен пемфигоид, включващи лигавиците на устата или очите, могат да доведат до белези.

Избягвайте наранявания. Блистери на булозен пемфигоид и кортикостероиден мехлем могат да направят кожата ви крехка. Ако блисърът на кожата ви се счупи, покрийте го със суха, стерилна превръзка, за да го предпазите от инфекция, докато лекува; Избягвайте излагане на слънце. Избягвайте продължително излагане на слънце на всяка област от кожата, засегната от булозен пемфигоид; Гледайте какво ядете. Ако имате блистери в устата си, избягвайте да ядете твърди и хрупкави храни, като например чипс и сурови плодове и зеленчуци, защото тези видове храни могат да влошат симптомите.

диагноза

За да потвърдите диагнозата, Вашият лекар може да вземе малка проба от засегнатата кожа (биопсия на кожата) за лабораторни изследвания.

Целите на булозно лечение на пемфигоидите са да се помогне на кожата да се лекува възможно най-бързо и да облекчи сърбежа. Вашият лекар вероятно ще предпише комбинация от лекарства, които инхибират имунната система, която причинява възпаление. Тези лекарства могат да включват

Може да започнете, като се запознаете с Вашия първичен лекар. Той или тя може да ви насочи към лекар, специалист по кожни заболявания (дерматолог). Може да искате да доверите приятел или роднина на срещата ви. Този човек, в допълнение към предлагането на помощ, може да напише информация от Вашия лекар или друг клиничен персонал по време на посещението.

Преди назначаването си направете списък с

За булозен пемфигоид, някои основни въпроси, които да зададете на лекаря си

лечение

Вашият лекар вероятно ще ви зададе няколко въпроса. Бъдете готови да отговорите на следното

Ако имате булозен пемфигоид, можете да помогнете да се грижите за Вашето състояние със следните стратегии за самоподдържане

Подготовка за среща

1

Лайфстайл и дома средства

Научете повече за Bullous pemphigoid

)

Повече за булозен пемфигоид