Бруцелозно заболяване

Бруцелозата е бактериална инфекция, която се разпространява от животни до хора – най-често чрез непастьоризирано мляко, сирене и други млечни продукти. По-рядко бактериите, които причиняват бруцелоза, могат да се разпространяват във въздуха или чрез директен контакт с заразени животни.

Симптомите на бруцелозата могат да включват треска, болки в ставите и умора. Инфекцията обикновено може да се лекува успешно с антибиотици. Лечението отнема няколко седмици до месеци, обаче, и пристъпите са чести.

Симптоми

Докато бруцелозата е необичайно в Съединените щати, болестта засяга стотици хиляди хора и животни по целия свят. Избягването на непастьоризирани млечни продукти и предприемането на предпазни мерки при работа с животни или в лаборатория може да помогне за предотвратяване на бруцелозата.

Треска; тръпки; изпотяване; Слабост; Умората; Болки в ставите, мускулите и гърба; главоболие

Симптомите на бруцелозата могат да се появят по всяко време от няколко дни до няколко месеца след заразяването. Признаците и симптомите са подобни на тези на грипа и включват

Симптомите на бруцелозата могат да изчезнат седмици или месеци и след това да се върнат. При някои хора бруцелозата става хронична, със симптоми, продължаващи години наред, дори след лечение. Дългосрочните признаци и симптоми включват умора, треска, артрит и спондилит – възпалителен артрит, който засяга гръбначния стълб и съседните му стави.

Бруцелозата може да се окаже трудна за идентифициране, особено в ранните етапи, когато тя често прилича на много други състояния като грип. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако развиете бързо повишаваща се температура, мускулни болки или необичайна слабост и имате някакви рискови фактори за това заболяване или ако имате постоянна треска.

Сурови млечни продукти. Бруцеловите бактерии в млякото на заразените животни могат да се разпространят на хора в непастьоризирано мляко, сладолед, масло и сирена. Бактериите могат да се предават и в сурово или недостатъчно изпечено месо от заразени животни. При вдишване. Бруцеловите бактерии се разпространяват лесно във въздуха. Земеделските производители, лабораторните техници и работниците в кланиците могат да вдишат бактериите; Директен контакт. Бактериите в кръвта, спермата или плацентата на заразеното животно могат да влязат в кръвта ви чрез изрязване или друга рана. Тъй като нормалният контакт с животни – докосване, четкане или играене – не причинява инфекция, хората рядко получават бруцелоза от своите домашни любимци. Въпреки това, хората с отслабена имунна система трябва да избягват боравенето с кучета, за които има известно заболяване.

Бруцелозата засяга много диви и домашни животни. Говеда, кози, овце, прасета, кучета, камили, дива свиня и елени са особено предразположени към болестта. Формула на бруцелоза засяга и пристанищните тюлени, морските свине и някои китове. Бактериите могат да се разпространят от животни на хора по три основни начина

Около Средиземно море; Източна Европа; Латинска Америка; Азия; Африка; Карибски острови; Средния Изток

Причини

Бруцелозата обикновено не се разпространява от човек на човек, но в няколко случая жените са преминали болестта на бебетата си по време на раждане или чрез майчиното си мляко. Рядко бруцелозата може да се разпространява чрез сексуална активност или чрез замърсени кръвопреливания или трансфузии на костен мозък.

Бруцелозата е много рядкост в Съединените щати. Други части на света имат много по-високи нива на инфекция с бруцелоза, особено

Хората, които живеят или пътуват в тези райони, са по-склонни да консумират непастьоризирано козе сирене, понякога наричано село сирене. Непастьоризираното козе сирене, внесено от Мексико, е свързано с много случаи на бруцелоза в Съединените щати.

Хората, които работят с животни или влизат в контакт с заразена кръв, са изложени на по-висок риск от бруцелоза. Примерите включват

Бруцелозата може да засегне почти всяка част от тялото ви, включително репродуктивната система, черния дроб, сърцето и централната нервна система. Хроничната бруцелоза може да причини усложнения само в един орган или в тялото ви. Възможните усложнения включват

Рискови фактори

Ако подозирате, че имате бруцелоза, вероятно ще започнете да виждате семейния си лекар или общопрактикуващ лекар. Може да се обърнете към специалист по инфекциозни заболявания.

Ветеринарните лекари; Млекопроизводители; глада; Работници в кланиците; Ловците; микробиолози

Усложнения

Диагностиката на бруцелозата зависи от разбирането дали, как и кога сте били изложени на бактериите, които причиняват заболяването. Можете да помогнете на лекаря си, като сте готови с възможно най-много информация.

Инфекция на вътрешната обвивка на сърцето (ендокардит). Това е едно от най-сериозните усложнения на бруцелозата. Нелекуваният ендокардит може да повреди или унищожи сърдечните клапи и е водеща причина за смъртта, свързана с бруцелоза. Артрит. Съвместната инфекция се характеризира с болка, скованост и подуване на ставите, особено на коленете, бедрата, глезените, китките и гръбначния стълб. Спондилит – възпаление на ставите между костите (гръбначните) на гръбначния стълб или между гръбначния стълб и таза – може да бъде особено трудно за лечение и може да причини трайни увреждания. Възпаление и инфекция на тестисите (епидидимо-орхит). Бактериите, които причиняват бруцелоза, могат да заразят епидидимите, навитата тръба, която свързва варените и тестисите. Оттам, инфекцията може да се разпространи в самия тестис, причинявайки подуване и болка, които може да са тежки. Възпаление и инфекция на далака и черния дроб. Бруцелозата може също да повлияе на далака и черния дроб, което ги кара да се увеличат отвъд техния нормален размер; Инфекции на централната нервна система. Те включват потенциално животозастрашаващи заболявания като менингит, възпаление на мембраните около мозъка и гръбначния мозък и енцефалит, възпаление на самия мозък.

Преди назначаването си, може да искате да напишете списък с отговори на следните въпроси

Кога за първи път започнахте да изпитвате симптоми? Изядохте ли сурови (не пастьоризирани) млечни продукти, като козе сирене ?; Работата ви включва ли контакт с животни или с животински тъкани ?; Преминахте ли извън Съединените щати през изминалата година? Работите ли в лаборатория, където се намират инфекциозни организми ?; Отидохте ли на лов наскоро?

Подготовка за назначаването ви

По време на физическия преглед лекарят може

Лекарите обикновено потвърждават диагноза бруцелоза чрез тестване на проба от кръв или костен мозък за бруцеловите бактерии или чрез изследване на кръв за антитела срещу бактериите. За да помогнете за откриването на усложнения на бруцелозата, може да имате допълнителни тестове, включително

Поискайте да преместите ставите, за да проверите за болка и скованост; Проверете рефлексите и силата на вашите мускули; Натискайте върху корема си, за да определите дали органите са увеличени или нежни

Лечението на бруцелозата цели облекчаване на симптомите, предотвратяване на рецидив на заболяването и избягване на усложнения. Ще трябва да приемате антибиотици в продължение на поне шест седмици и симптомите ви може да не изчезнат напълно за няколко месеца. Болестта може да се върне и може да стане хронична.

Рентгенови лъчи. Рентгеновите лъчи могат да разкрият промени в костите и ставите ви. Компютърна томография (CT) или магнитен резонанс (MRI). Тези тестове за изображения спомагат за идентифицирането на възпаления или абсцеси в мозъка или други тъкани. Културата на цереброспиналната течност. Това проверява малка проба от течността, която обгръща мозъка и гръбначния мозък, за инфекции като менингит и енцефалит. Ехокардиография. Този тест използва звукови вълни за създаване на изображения на сърцето ви, за да проверите за признаци на инфекция или увреждане на сърцето.

За да намалите риска от бруцелоза, вземете тези предпазни мерки

Избягвайте непастьоризирани млечни продукти. През последните години в САЩ малко случаи на бруцелоза са свързани със сурови млечни продукти от домашни стада. Все пак, най-добре е да се избягва непастьоризирано мляко, сирене и сладолед, независимо от техния произход. Ако пътувате до други държави, избягвайте всички сурови млечни храни. Изперете добре месото. Купете цялото месо, докато достигне вътрешна температура от 145 до 165 F (63 до 74 ° C). Когато ядете, поръчайте говеждо и свинско месо поне средно добре. Малко вероятно е местното месо в Съединените щати да съдържа бруцелозни бактерии, но правилното готвене унищожава други вредни бактерии като салмонела и Escherichia coli. Когато пътувате в чужбина, избягвайте купуването на месо от улични търговци и поръчвайте добре месото; Носете ръкавици. Ако сте ветеринарен лекар, фермер, ловец или кланица, носете гумени ръкавици при боравене с болни или мъртви животни или животински тъкани или при подпомагане на новородено животно. Вземете предпазни мерки за безопасност при високорискови работни места. Ако сте лабораторен работник, обработвайте всички екземпляри при подходящи условия за биологична безопасност. Облечете всички работници, които са били изложени незабавно. Кланиците следва също така да следват защитни мерки, като отделяне на умивалния под от други преработвателни зони и използване на защитно облекло .; Ваксинирайте домашните животни. В Съединените щати една агресивна ваксинационна програма почти елиминира бруцелозата в стадата на добитъка. Тъй като ваксината за бруцелоза е жива, тя може да причини заболяване при хората. Всеки, който има случайна игла, докато ваксинира животно, трябва да се лекува.

Тестове и диагностика

1

Лечения и лекарства

)

Предотвратяване

Научете повече за бруцелозата

Повече за бруцелозата