Блокери на калциев канал за сърдечна недостатъчност

Generic Nam; Brand Nam; амлодипин; Norvas; diltiaze; Cardizem, Dilacor, Taztia, Tiaza; felodipin; нифедипин; Procardi; nisoldipin; Сула; verapami; Калан, Верелан

Обикновено ползите от лекарството са по-важни от всички незначителни странични ефекти; Нежеланите реакции може да изчезнат, след като приемете лекарството известно време; Ако нежеланите реакции все още ви притесняват и се чудите дали трябва да продължите да приемате лекарството, се обадете на Вашия лекар. Той или тя може да намали дозата или да промени Вашето лекарство. Не внезапно прекратявайте приема на лекарството, освен ако не Ви каже лекарят.

Блокерите на калциевите канали забавят сърдечния ритъм и понижават кръвното Ви налягане.

Блокерите на калциевите канали забавят сърдечната Ви честота, като блокират броя на електрическите импулси, които карат сърдечния мускул да се свива и да потиска кръвта.

Блокерите на калциевите канали помагат за понижаване на кръвното Ви налягане чрез отпускане на мускулната тъкан в кръвоносните съдове. Това улеснява преминаването на кръвта през съдовете.

Блокери на калциевите канали могат да се използват за лечение на диастолна сърдечна недостатъчност. Диастоличната сърдечна недостатъчност се случва, когато сърцето ти трудно се напълни с кръв.

Блокерите на калциевите канали могат по-лесно да помагат на сърцето ви да се запълни с кръв, като забави сърдечния ритъм и понижи кръвното налягане. Когато сърцето ви бие по-бавно, има повече време да запълни между всеки удар на сърцето. Блокерите на калциевите канали също могат да помогнат на сърдечния мускул да се отпусне, което може да помогне на сърцето ви да се напълни с кръв. Понижаването на кръвното налягане може да помогне за лечение на диастолна сърдечна недостатъчност, защото сърцето ви не трябва да работи толкова трудно, за да изпомпва кръвта.

Блокерите на калциевите канали обикновено не се използват за систолична сърдечна недостатъчност, при която сърцето трудно изпомпва кръв.

Блокерите на калциевите канали могат да облекчат симптомите на диастолична сърдечна недостатъчност. Те могат да помогнат при лечението на други здравословни проблеми, които може да имате, като например високо кръвно налягане. 1

Всички лекарства имат странични ефекти. Но много хора не усещат страничните ефекти или са способни да се справят с тях. Посъветвайте се с Вашия фармацевт относно страничните ефекти на всяко лекарство, което приемате. Нежеланите реакции са изброени и в информацията, която се доставя с Вашето лекарство.

Ето някои важни неща, за които трябва да се замислите

Обадете се незабавно на Вашия лекар или на други аварийни служби

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сърдечната Ви недостатъчност се влошава. Симптомите включват

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате такива

Честите нежелани реакции на това лекарство включват

Вижте “Справочник за лекарствата” за пълен списък на нежеланите реакции. (Справката за лекарствата не е налице във всички системи.)

Вашият лекар може да Ви помоли да приемате редовно пулса си, за да сте сигурни, че сърдечната честота не е твърде бавна. За да научите как да вземете своя импулс, вижте “Поемане на импулс” (сърдечен ритъм).

Медицината е един от многото инструменти, които Вашият лекар трябва да лекува за здравен проблем. Приемането на лекарства, както предлага вашият лекар, ще подобри Вашето здраве и може да предотврати бъдещи проблеми. Ако не вземате правилно лекарствата си, може да изложите на риск здравето си (и може би живота си).

Има много причини, поради които хората имат проблеми с приемането на лекарството си. Но в повечето случаи има нещо, което можете да направите. За предложения как да работите по общи проблеми, като приемате лекарства по предписание.

За съвети за вземането на лекарства за сърдечна недостатъчност вижте

Ако сте бременна, кърмите или се опитвате да забременеете, не използвайте никакви лекарства, освен ако Вашият лекар не Ви каже. Някои лекарства могат да навредят на Вашето бебе. Това включва лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини, билки и добавки. Уверете се, че всички ваши лекари знаят, че сте бременна, кърмите или планирате да забременеете.

Вашият лекар ще Ви наблюдава внимателно, ако приемате блокер на калциевите канали за систолична сърдечна недостатъчност. Тези лекарства понякога могат да влошат сърдечната недостатъчност, тъй като те затрудняват поглъщането на кръв от сърцето ви. Редовните проверки и последващите срещи са важни.

Последващата грижа е ключова част от Вашето лечение и безопасност. Не забравяйте да направите и отидете на всички срещи и се обадете на Вашия лекар, ако имате проблеми. Също така е добре да знаете резултатите от тестовете си и да запазите списък с лекарствата, които приемате.

Попълнете новата формуляр за информация за лекарства (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да разберете това лекарство.

Yancy CW, et al. (2013). 2013 ACCF / AHA насока за управление на сърдечната недостатъчност: Доклад на Task Force на Колегията по кардиология към Фондация “Сърдечни асоциации”. Journal of Cardiology College, 62 (16): e147-e239.

Ракеш К. Пай, MD, FACC – Кардиология, Електрофизиолог; Маргарет Хетерингтън, PHM, BsC – фармация

12 март 2014 г.

Проблем с дишането; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Подуване на долните крака, глезените или краката; Повече задух; Внезапно натрупване на тегло.

Кошери.

Бавна сърдечна честота; Запек или диария; Замаяност или замайване; Зачервяване или усещане за топлина.