Биполярно разстройство: симптоми, лечение, причини и др

Биполярно II разстройство (наречено “биполярно две”) е форма на психично заболяване. Биполярни II е подобно на биполярно I разстройство, с настроения колоездене между високи и ниски с течение на времето.

Лице, което е било засегнато от биполярно разстройство, е имало поне един хипоманичен епизод в живота си. Повечето хора с биполярно разстройство II страдат по-често от епизоди на депресия. Тук идва терминът “маниакална депресия”.

Между епизодите на хипомания и депресия, много хора с биполярно II разстройство обикновено живеят в нормален живот.

Визуално ръководство за разбиране на биполярно разстройство

Визуално ръководство за разбиране на биполярно разстройство

Почти всеки може да развие биполярно разстройство. Около 2,5% от населението на САЩ страда от някаква форма на биполярно разстройство – почти 6 милиона души.

Повечето хора са в юношеските си години или в началото на 20-те години, когато първо започват симптомите на биполярно разстройство. Почти всички с биполярно разстройство II развиват това преди 50-годишна възраст. Хората с близък член на семейството, които имат биполярно, са изложени на по-висок риск.

По време на хипоманичен епизод повишеното настроение може да се прояви като еуфория (чувство “високо”) или като раздразнителност.

Симптомите по време на хипоманичните епизоди включват

Хората, които изпитват хипоманични епизоди, често са доста приятни да бъдат наоколо. Те често приличат на “живота на партията” – правейки вицове, като се интересувате от други хора и дейности и инфектирате другите с тяхното положително настроение.

Какво е толкова лошо в това, може да попитате? Хипомания може да доведе до нередовно и нездраво поведение. Хипоманичните епизоди понякога могат да се развиват напред до пълни маниаи, които засягат способността на човека да функционира (биполярно разстройство I). В манията хората могат да харчат пари, които нямат, да търсят секс с хора, които обикновено не биха, и да се заемат с други импулсивни или рискови поведения с потенциал за опасни последици.