Биполярно разстройство: лечение и експертни отговори

А: “Краткият отговор не е – няма лечение за биполярно разстройство”, казва д-р Дейвид Кан, клиничен професор по психиатрия в Колумбийския университет и автор на Лечение на биполярно разстройство: Ръководство за пациенти и семейства. “Години на научни изследвания ни показват, че след като човек има един маниакален епизод, има около 90% шанс, че ще има бъдещи епизоди. След два или три епизода, вероятността за повече отива до почти 100%.

Медикаментите намаляват честотата и тежестта на епизодите за повечето пациенти. Само около една трета или по-малко от хората с биполярно разстройство елиминират почти всички епизоди на мания при обикновена схема на лечение, която включва само едно или две лекарства. Например, това може да включва литий или divalproex (Depakote) като стабилизатор на настроението, понякога заедно с антидепресант.

Продължителното облекчение с лекарства обаче не лекува болестта, а спирането на успешното лечение дори след много години може да доведе до рецидив.

Едно изключение: Има хора, които имат единични манийни епизоди, свързани с общите медицински състояния – например злоупотреба с вещества или употреба на стероиди по време на възпалително заболяване. Тези хора не могат да продължат да имат бъдещи епизоди, ако се отклонят от веществото, което е причинило маниакалния епизод. ”

A: “Пълната ремисия е наша цел с лечението на биполярно разстройство, но може да отнеме известно време и много опити и грешки”, казва д-р Дейвид Кан, клиничен професор по психиатрия в Колумбийския университет и автор на лечението на биполярно разстройство : Ръководство за пациенти и семейства. “Използваме последователни проучвания на лечения, базирани на медикаменти, но също така допълнени от психотерапия и промени в начина на живот, като намаляване на стреса и получаване на достатъчно сън.

Много е важно да не се отказвате. Има много комбинации от лекарства, с които да работите в експертни ръце. Имайте предвид, че тъй като се опитват нови лекарства, може да се наложи да спрете по-старите лекарства, които сте приемали от дълго време, за да се опитате да “изчистите палубите”. Продължаването на по-старите медикаменти, докато опитвате нови, понякога може да доведе до обратно нахлуване и удължаване на цикличната фаза на заболяването или да предизвика седиране, повишаване на теглото или други неприятни странични ефекти. ”

A: Дейвид Каан, клиничен професор по психиатрия в Колумбийския университет и автор на лечението на биполярно разстройство: Ръководство за пациенти и семейства, казва, че трябва да наблюдава тези симптоми

“За да бъде считан за формален епизод на депресия, тъжното настроение или дълбока загуба на удоволствие трябва да продължи поне две седмици и да бъде придружено от най-малко четири от следните симптоми

Въпреки това, при биполярно разстройство, особено при някого, който се лекува за това състояние, пълната гама от симптоми може да не се развие или може да бъде по-кратка от официалното прекъсване на 2 седмици.

Така че ключът е дали лошото ви настроение се случва много по-често, отколкото при други хора, ако трае по-дълго от това за другите хора или ако се случи без видими екологични задвижвания. Очевидно това са доста субективни, но може да са улики за наличието на остатъчни депресивни проблеми, които биха се възползвали от по-енергично лечение. ”

А: “Има много улики, които ви карат да се чудите дали някой, от когото ви интересува, има биполярно разстройство”, казва Дейвид Кан, професор по психиатрия в Колумбийския университет и автор на лечението на биполярно разстройство: Ръководство за пациенти и семейства. “Само няколко примера са

Разбира се, има много причини, поради които хората действат тъжно или раздразнително, така че не можете да сте сигурни. Целта е да накарате близък приятел да има подходяща медицинска оценка. Ако имате добра връзка, можете да попитате лицето, ако той или тя би искал да говори за това или да ви помогне. Ако не познавате добре човека и не се чувствате удобно да се доближавате до темата, можете да опитате да говорите с приятел или роднина, който върши и с кого можете да се доверите, за да не отчуждавате човека, за когото се тревожите.

Ако някой, когото познавате, говори за себе си или за себе си, тогава наистина трябва да поговорите с тях, за да получите бързо помощ. Предложете им помощ при получаване на лекар, здравна програма на служителите или дори в спешното отделение. Ако човек наистина е развълнуван и насилствен или извън контрол, тогава ще се нуждаете от помощта на полицаи или професионални служители по безопасността. ”

SOURCE

Д-р Дейвид Кан, клиничен професор по психиатрия, университет “Колумбия” и заместник-председател по клинични въпроси, медицински център “Колумбийския университет” в Ню Йорк.