Биологични за анкилозиращ спондилит

Generic Nam; Brand Nam; adalimuma; Humir; etanercep; Enbre; golimuma; Simpon; inflixima; Remicade

Биологиците блокират вредните реакции от имунната система на организма, които водят до симптомите на анкилозиращ спондилит.

Биологиците се използват за лечение на болка и възпаление при хора, които имат активен анкилозиращ спондилит. Те обикновено се използват, след като други лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) са били изпробвани.

Биологиците могат да подобрят симптомите на анкилозиращ спондилит, като сутрешна скованост и болка. Тези лекарства могат да позволят на човек да бъде по-активен. 1, 2 Може да се почувствате по-добре след 6 до 12 седмици след началото на това лекарство. Ако едно от тези лекарства не работи, може да намерите облекчение с друго.

Всички лекарства имат странични ефекти. Но много хора не усещат страничните ефекти или са способни да се справят с тях. Посъветвайте се с Вашия фармацевт относно страничните ефекти на всяко лекарство, което приемате. Нежеланите реакции са изброени и в информацията, която се доставя с Вашето лекарство.

Ето някои важни неща, за които трябва да се замислите

Обадете се незабавно на Вашия лекар или на други аварийни служби

Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате такива

Честите нежелани реакции на това лекарство включват

Вижте “Справочник за лекарствата” за пълен списък на нежеланите реакции. (Справката за лекарствата не е налице във всички системи.)

Тъй като биологиците се намесват в имунната система, възможно е те да повишат риска от инфекция, анемия и дори рак. Лекарствата, които потискат имунната система, обикновено не се прилагат при хора с увредена имунна система. Ако вземате биологични лекарства, може да имате периодични тестове за туберкулоза.

Обикновено ползите от лекарството са по-важни от всички незначителни странични ефекти; Нежеланите реакции може да изчезнат, след като приемете лекарството известно време; Ако нежеланите реакции все още ви притесняват и се чудите дали трябва да продължите да приемате лекарството, се обадете на Вашия лекар. Той или тя може да намали дозата или да промени Вашето лекарство. Не внезапно прекратявайте приема на лекарството, освен ако не Ви каже лекарят.

Проблем с дишането; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Предоставени са предупреждения за сериозните странични ефекти на биолозите. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) и производителите на наркотици предупредиха

Медицината е един от многото инструменти, които Вашият лекар трябва да лекува за здравен проблем. Приемането на лекарства, както предлага вашият лекар, ще подобри Вашето здраве и може да предотврати бъдещи проблеми. Ако не вземате правилно лекарствата си, може да изложите на риск здравето си (и може би живота си).

Има много причини, поради които хората имат проблеми с приемането на лекарството си. Но в повечето случаи има нещо, което можете да направите. За предложения как да работите по общи проблеми, като приемате лекарства по предписание.

Ако сте бременна, кърмите или планирате да забременеете, не използвайте никакви лекарства, освен ако Вашият лекар не Ви каже. Някои лекарства могат да навредят на Вашето бебе. Това включва лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини, билки и добавки. Уверете се, че всички ваши лекари знаят, че сте бременна, кърмите или планирате да забременеете.

Последващата грижа е ключова част от Вашето лечение и безопасност. Не забравяйте да направите и отидете на всички срещи и се обадете на Вашия лекар, ако имате проблеми. Също така е добре да знаете резултатите от тестовете си и да запазите списък с лекарствата, които приемате.

Попълнете новата формуляр за информация за лекарства (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да разберете това лекарство.

Van der Linden S, et al. (2009 г.). Анкилозиращ спондилит. В GS Firestein et al., Eds., Kelley’s Textbook of Rheumatology, 8th ed., Vol. 2, pp. 1169-1189. Филаделфия: Сондърс Елсевиър.

Golimumab (Simponi) за възпалителен артрит (2009). Medical Letter on Drugs and Therapeutics, 51 (1316): 55-56.

Д-р Грегъри Томпсън – вътрешен лекар; Д-р Рича Дхауан – Ревматология

9 септември 2014 г.

кошери; Признаци на заболяване или инфекция, като лъчение, кашлица или треска; Болка или стягане в гърдите; Обрив на главата, лицето или корема; Болка в корема или пълнота; По-ниска болка в гърба или встрани, особено при болезнено уриниране.

Стомашна болка, гадене и повръщане; Болезнено гърло; Зачервяване, сърбеж или подуване на мястото на инжектиране; Кожни проблеми, като кървене, образуване на мехури или корупция.

Повишен риск от сериозна инфекция. Биологиците засягат способността на организма да се бори с всички инфекции. Така че, ако получите треска, студ или грип, докато приемате това лекарство, незабавно уведомете Вашия лекар; Повишен риск от нарушения на кръвта или нервната система. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате симптоми на кръвни нарушения (като синини или кървене) или симптоми на проблеми с нервната система (като скованост, слабост, мравучкане или проблеми със зрението); Повишен риск от лимфом (вид рак на кръвта) при деца и юноши, които приемат това лекарство за повече от 2½ години (30 месеца). Възрастни, деца и юноши, които приемат това лекарство, също имат по-висок риск от левкемия и други видове рак; Повишен риск от увреждане на черния дроб. Посъветвайте се с лекаря си, ако кожата ви започне да изглежда жълта, ако сте много уморена или ако имате треска или тъмнокафява урина; Повишен риск от псориазис.