Бета-каротен безопасност

Американската администрация по храните и лекарствата не регулира стриктно билките и добавките. Няма гаранция за здравина, чистота или безопасност на продуктите, а ефектите могат да варират. Винаги трябва да четете етикетите на продуктите. Ако имате медицинско състояние или приемате други лекарства, билки или добавки, трябва да говорите с квалифициран медицински специалист, преди да започнете нова терапия. Незабавно се консултирайте с лекар, ако получите нежелани реакции.

Да се ​​избягва при хора с известна алергия или чувствителност към бета-каротин, витамин А или други съставки в бета-каротеновите продукти, като консерванти на храни или бои.

Бета-каротинът вероятно е безопасен, когато се консумира от възрастни и деца в храната, в количества, които се срещат естествено в храната.

Бета-каротинът е вероятно безопасен, когато се използва краткосрочно като добавка под ръководството на доставчик на здравни услуги.

Бета-каротинът може да причини изгаряния, запек, диария, замаяност, главоболие, повишен риск от заболяване (включително рак на пикочния мехур, настинки, коронарна болест на сърцето, рак на белите дробове, смъртност, рак на простатата и рак на стомаха) Болки в стомаха и червата, проблеми със зрението, влошаване на нивата на холестерола, жълти отлагания в очите и пожълтяване на кожата.

Бета-каротинът може да увеличи риска от кървене или синини. Препоръчва се повишено внимание при хора с нарушения на кръвосъсирването или приемащи лекарства, които могат да повишат риска от кървене. Може да са необходими корекции на дозата.

Бъдете предпазливи при хора, които имат хранителни разстройства, нарушения на очите, бъбречни нарушения, белодробни заболявания, мускулно-скелетни нарушения или нарушения на нервната система.

Използвайте предпазливо в комбинация с антибиотици, средства за понижаване на холестерола, заместители на мазнините, желязо, лутеин, минерално масло, никотин, орлистат, растителни стероли, инхибитори на протонната помпа, много ниско съдържание на мазнини и витамин Е.

Избягвайте употребата на бета-каротинови добавки самостоятелно или с други антиоксидантни витамини, непосредствено преди и след ангиопластика (операция за блокирани артерии).

Да се ​​избягва при деца и бременни или кърмещи жени.

Избягвайте хора, които пушат, пият високи нива на алкохол и имат повишен риск от рак, анамнеза за излагане на азбест, чернодробно нарушение или сърдечно заболяване.

Да се ​​избягва при хора с известна алергия или чувствителност към бета-каротин, витамин А или други съставки в бета-каротеновите продукти, като консерванти на храни или бои.

Липсват научни доказателства за употребата на бета-каротен добавки по време на бременност или кърмене.

Тази монография, основана на доказателства, е подготвена от Collaboration Research Natural Collaboration