Бета блокери

Лекарите предписват бета-блокери за предотвратяване, лечение или подобряване на симптомите при различни условия, като например

Бета-блокерите обикновено не се предписват за кръвно налягане, докато други лекарства, като диуретици, не работят ефективно. Вашият лекар може да предпише бета-блокери като едно от няколкото лекарства за понижаване на кръвното Ви налягане, включително инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ), диуретици или блокери на калциевите канали.

Бета блокерите може да не работят толкова ефективно за чернокожите и възрастните хора, особено когато се приемат без други лекарства за кръвно налягане.

Използва се за бета-блокери

Нежелани реакции могат да настъпят при хора, приемащи бета-блокери. Много хора обаче, които приемат бета-блокери, няма да имат странични ефекти.

Странични ефекти и предупреждения

Честите нежелани реакции на бета-блокерите включват

По-редките нежелани реакции включват

Бета-блокерите обикновено не се използват при хора с астма поради опасения, че лекарството може да предизвика тежки астматични пристъпи. При хора, които имат диабет, бета-блокерите могат да блокират признаци на ниска кръвна захар, като например бърз сърдечен ритъм. Важно е редовно да наблюдавате кръвната си захар.

Бета-блокерите също могат да повлияят на нивата на холестерола и триглицеридите, причинявайки леко повишение на триглицеридите и умерено намаляване на липопротеините с висока плътност, “добрия” холестерол. Тези промени често са временни. Не трябва да спирате внезапно приемането на бета-блокер, защото това може да увеличи риска от сърдечен инфаркт или други сърдечни проблеми.